Ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται στις υποκλοπές

Ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται στις υποκλοπές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών παραπέμπουν οι χθεσινές αποκαλύψεις του προέδρου της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Λαμπρινόπουλος έκανε γνωστό ότι παράλληλα με τα 14 καρτοκινητά-σκιές της Vodafone, τον Ιούνιο του 2004, τρία άλλα καρτοκινητά της ΤΙΜ είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλακεί στις υποκλοπές. Το ένα μάλιστα πραγματοποίησε κλήσεις σε δύο συγκεκριμένα τηλέφωνα στο Λορέλ της πολιτείας Μέριλαντ, όπου εδρεύει η πανίσχυρη NSA (National Security Agency) των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση στους βουλευτές προκάλεσε η ομολογία του κ. Λαμπρινόπουλου ότι φοβήθηκε να επιχειρήσει την ταυτοποίηση των τηλεφώνων στις ΗΠΑ. «Φοβηθήκαμε. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ας το ερευνήσουν τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Αν δεν ήταν σπίτι, θα αποτυπωνόταν το νούμερο. Δεν ήταν προσωπικός ο φόβος. Αν ήταν κάποιος δύσκολος απέναντι;», είπε αφοπλιστικά, απαντώντας στους βουλευτές.

Παράλληλα, τα μέλη της ΑΔΑΕ άφησαν αιχμές κατά της ΕΥΠ, τόσο επειδή δεν κατάφερε να εντοπίσει τα στοιχεία που ανακαλύπτει τώρα η Αρχή όσο και για την απροθυμία της να συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Λαμπρινόπουλος επέρριψε επίσης ευθύνες στην Ericsson, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μη γνωρίζει αυτούς που έφτιαξαν το παράνομο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές. Τόσο ο ίδιος όσο και οι Χρ. Καψάλης, Ιάκ. Βενιέρης και Χρ. Δουληγέρης κατηγόρησαν, τέλος, τη Vodafone και την Εricssoότι προέβαλαν προσκόμματα στην έρευνα της ΑΔΑΕ και ανέτρεψαν πολλούς από τους ισχυρισμούς των κ. Κορωνιά και Ζήκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή