Στο εδώλιο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών και 10 δικηγόροι

Στο εδώλιο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών και 10 δικηγόροι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την προ μηνός καταδίκη του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση για τους χειρισμούς του σε υπόθεση ναρκωτικών, ένας δεύτερος δικαστής, ο επίσης πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, θα καθίσει τη Δευτέρα στο εδώλιο κατηγορούμενος για συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Και δέκα δικηγόροι

Ειδικότερα, ο πρώην δικαστικός λειτουργός θα δικαστεί από συναδέλφους του που θα αποτελέσουν τη σύνθεση του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ συγκατηγορούμενοί του θα είναι δέκα δικηγόροι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – Σπύρος Καπετανέας, Αναστάσιος Δάφνης, Κωνσταντίνος Δανιάς, Νίκος Κανατάκης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Φύκηρης, Ευθυμία Χαλκίδου, Δημήτρης Χόνδροσμος, Γεράσιμος Απέργης και Σταύρος Χούρσογλου-, οι οποίοι φέρονται να είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς του περίπου 54 εκατομμύρια δραχμές. Αιτία των εμβασμάτων σύμφωνα με την κατηγορία, η αίσια έκβαση υποθέσεων που αφορούσαν αποζημιώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το οποίο επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, ο πρώην δικαστικός λειτουργός Λεωνίδας Στάθης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας κατά συρροήν. Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για 18 περιπτώσεις παθητικής δωροδοκίας που συνίστανται στην απαίτηση αλλά και την αποδοχή από αυτόν διαφόρων χρηματικών ποσών.

Ο νόμος για το ξέπλυμα

Η δίκη αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί αφορά την κάθαρση στη Δικαιοσύνη, αλλά διότι θα «δοκιμαστεί» για πρώτη φορά επί του πρακτέου ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ενας νόμος για τον οποίο από την ημέρα της ψήφισής του έχουν δοθεί πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Ως εκ τούτου η απόφαση που θα ληφθεί από το Γ΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποτελέσει δεδικασμένο για τις δίκες που έπονται. Επιπλέον, από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι δικαστές το γράμμα του νόμου, εάν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ως κακούργημα ή ως πλημμέλημα, θα κριθεί και η χρησιμότητα καθώς και η χρηστότητα του νέου νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή