Εμπλοκή ξένων υπηρεσιών

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια εμπλοκής ξένων μυστικών υπηρεσιών με ονοματεπώνυμο, τροφοδότησε χθες η αποκάλυψη – βόμβα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών κ. Α. Λαμπρινόπουλου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ερευνά το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Εκτός από τα γνωστά 14 καρτοκινητά – σκιές της Vodafone, άλλα τρία καρτοκινητά της εταιρείας ΤΙΜ είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλοκή με τα πρώτα και μάλιστα ένα από τα τρία πραγματοποίησε έντεκα κλήσεις στις ΗΠΑ και ένα γραπτό μήνυμα σε δύο συγκεκριμένα τηλέφωνα. Και τα δύο στην Πολιτεία Μέριλαντ και στην πόλη Λορέλ, όπου για τους επαΐοντες εδρεύει η πανίσχυρη NSA (National Security Agency) των ΗΠΑ. Τόσο η επιμονή του κ. Λαμπρινόπουλου να μην αποκαλύψει ούτε καν το όνομα της Πολιτείας, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Β. Μαγγίνα, αλλά το κυριότερο, η απάντηση «φοβηθήκαμε» στην εύλογη ερώτηση βουλευτών αν κάποιος πήρε για να δει σε ποιον ανήκει το τηλέφωνο, προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα της Γερουσίας.

«Φοβηθήκαμε. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ας το ερευνήσουν τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Αν δεν ήταν σπίτι θα αποτυπωνόταν το νούμερο. Δεν ήταν προσωπικός ο φόβος. Αν ήταν κάποιος δύσκολος απέναντι;», ήταν η απάντηση του κ. Λαμπρινόπουλου προς τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Λιάνα Κανέλλη. Η τελευταία μάλιστα υπογράμμισε ότι εψεύσθη ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Βουλγαράκης, όταν δήλωνε ότι τα τηλέφωνα προς το εξωτερικό ήταν προς βαλκανικές χώρες.

Οι αποκαλύψεις του κ. Λαμπρινόπουλου έδωσαν δραματική τροπή: «Ψάχναμε στο σκοτάδι με ελλείψεις και κατεστραμμένα αρχεία. Ψάχναμε για ένα λάθος και βρήκαμε 2-3». Τι καινούργιο προκύπτει; Καταγράφονται δύο εξερχόμενες κλήσεις από τα κινητά της Vodafone προς κάποιο της ΤΙΜ στις 29/6/2004. Απεδείχθη ότι συμπεριφερόταν, όπως τα κινητά – σκιές της Vodafone και έκανε πολλές κλήσεις στις ΗΠΑ. Καλούσε και εκαλείτο από κάποια άλλα κινητά της ΤΙΜ, που κι αυτά καλούνταν μεταξύ τους και καλούσαν τα κινητά – σκιές της Vodafone. Ενεργοποιήθηκαν και τα τρία μαζί στις 9/6/2004, είχαν καταληκτικούς αριθμούς 90, 91, 92 και απενεργοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου. Τις δύο αυτές εξερχόμενες κλήσεις της 29/6/2004 ερεύνησε, όπως είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος η ΕΥΠ, αλλά έκρινε ότι ήταν αθώες και ως εκ τούτου η ΑΔΑΕ δεν επέμεινε στην έρευνά της.

«Διαπιστώσαμε όμως σειρά ύποπτων στοιχείων», συνέχισε ο κ. Λαμπρινόπουλος. Ετσι διαπιστώθηκε ότι στα 14 κινητά – σκιές της Vodafone στάλθηκαν, το διάστημα 1/7/2004- 26/1/2005, γραπτά μηνύματα, έξι από την Αυστραλία, δύο από τη Βρετανία, ένα από τη Σουηδία και τρία από τις ΗΠΑ, πάντα από το ίδιο καρτοκινητό. Ακόμη υπάρχουν τρεις αριθμοί που ανήκουν σε συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία, την ΚΑΣΥ ΑΤΕ και από τα οποία έγιναν τρεις κλήσεις προς δύο κινητά – σκιές (28/8, 7/11, 18/12/2004) και μάλιστα το πρώτο διήρκεσε 15 λεπτά. Εμφανίζεται επίσης συνδρομητής που κάνει προώθηση τριών κλήσεων (11/8, 15/8, 29/9/2004) στο ίδιο κινητό – σκιά της Vodafone. Μάλιστα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη τα έχει η ΑΔΑΕ, αλλά δεν τα έδωσε χθες στη Βουλή.

Η εμπλοκή των καρτοκινητών της ΤΙΜ προκάλεσε στους βουλευτές την εύλογη απορία μήπως ετοιμαζόταν και άλλο αντίστοιχο κέντρο υποκλοπών. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Εκλεισε σε ένα μήνα. Πιθανόν να βρέθηκε άλλη λύση και δεν πρόλαβε να “μολυνθεί” και η ΤΙΜ», ήταν η απάντηση του καθηγητή κ. Χρ. Καψάλη, μέλους της ΑΔΑΕ.

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί και από την ΕΥΠ, αλλά δεν ξέρουμε αν τα έχει βρει, διαβεβαίωσε ο κ. Λαμπρινόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου: «Η ΕΥΠ μπορούσε, αλλά κατά περίεργο τρόπο είτε ήξερε και δεν το είπε, είτε κατάλαβε και δεν συνέχισε, άρα φέρουν ευθύνη η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη που συγκάλυψαν το θέμα». Δεν γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν οι έρευνες της ΕΥΠ, άμβλυνε τις εντυπώσεις ο κ. Λαμπρινόπουλος, διευκρινίζοντας πάρα πολλές φορές ότι η ΑΔΑΕ κάνει λόγο για «ύποπτα κρούσματα για τα οποία απαιτείται συνδρομή των υπουργείων και ξένων χωρών για να διαλευκανθούν». Επέμεινε όμως ότι τουλάχιστον τα τρία τηλέφωνα της ΤΙΜ θα έπρεπε να είχαν βρεθεί: «Με τα στοιχεία που έχουμε ήδη βγάλει και το τελικό πόρισμα σε 1-1,5 μήνα, θα είναι σε θέση οι αρχές να δείξουν τουλάχιστον ποιοι ήσαν πίσω από τα κινητά – σκιές και ποιοι εμπνεύστηκαν το όλο σχέδιο, αν υπάρξει συνεργασία των άλλων χωρών», απάντησε στον κ. Απ. Σταύρου.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες και στην Εricsson, αποδίδοντας στο σουηδικό κολοσσό, ότι αν δεν είχε συμμετοχή, τουλάχιστον γνωρίζει ποιοι μπορεί να κρύβονται από πίσω: «Το παρείσακτο λογισμικό ήταν ιδιαίτερης, πρωτοφανούς ευφυΐας. Μπορεί να συνεργάζεται με το συνολικό λογισμικό ενός κέντρου της Εricssoκαι ήρθε τεσταρισμένο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικό κέντρο της ή που διαθέτει την τεχνολογία και τα μηχανήματα Ericsson. Η άποψή μας είναι ότι η μητρική δεν μπορεί να μη γνωρίζει αυτούς που έχουν αυτήν την εξαιρετική δυνατότητα. Δεν μπορεί! Πρέπει το Δημόσιο να πιέσει να δοθούν αυτές οι πληροφορίες. Δύο τρεις άνθρωποι μπορεί να είναι μόνον».

Εφέτη ανακριτή ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να αναθέσει σε εφέτη ανακριτή τη διεξαγωγή ερευνών για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης και μίλησε για «σκηνοθετημένη παράσταση από υπουργούς που έλεγαν ψέματα».

Εν τω μεταξύ οι χθεσινές αποκαλύψεις του προέδρου της Αρχής Διαφύλαξης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ. Ανδ. Λαμπρινόπουλου για την εμπλοκή τριών καρτοκινητών τηλεφώνων της TIM στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών προκάλεσαν την αντίδραση της διοίκησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα τρία καρτοκινητά τηλέφωνα ΤΙΜ δεν είναι «καρτοκινητά – σκιές» και ουδέποτε λειτούργησαν ως τέτοια.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως σε ό,τι αφορά γενικότερα την ασφάλεια του δικτύου της και την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, η ΤΙΜ – Ελλάς βεβαιώνει πως ουδέποτε υπήρξε οποιουδήποτε είδους παρέμβαση στο δίκτυό της, ούτε και οποιαδήποτε διαρροή προσωπικών δεδομένων των πελατών της εταιρείας, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί και από πρόσφατους επαναλαμβανόμενους ελέγχους της αρμόδιας αρχής στην ΤΙΜ.

Η ΤΙΜ διαβεβαιώνει επίσης ότι οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες ασφαλείας, που ακολουθεί είναι οι πλέον αυστηροί και βασίζονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας BS 7799 και η εφαρμογή τους έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ολοκληρωμένης ασφάλειας για τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της ΤΙΜ -Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή