Σε αστυνομικό τμήμα εισέβαλαν οι διαδηλωτές

Σε αστυνομικό τμήμα εισέβαλαν οι διαδηλωτές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση προκλήθηκε χθες το πρωί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όταν μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ εισήλθαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και, σύμφωνα με την αστυνομία, ζήτησαν να συναντήσουν τον διοικητή του τμήματος και να φωτογραφίσουν τους χώρους των κρατητηρίων. Συνολικά στο τμήμα έφθασαν, λίγο πριν από τις 11 π.μ., περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων περίπου 20 εισήλθαν και οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από αυτό. Οι αστυνομικοί του τμήματος δεν επέτρεψαν να γίνει η φωτογράφιση και στο σημείο έσπευσαν πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις, που έβγαλαν έξω τους «εισβολείς», ανάμεσά τους τον πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, τον Ιταλό ευρωβουλευτή Τζούστο Κατάνια και τον δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα, και τους επιβίβασαν σε λεωφορείο, προκειμένου, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, να γίνει έλεγχος των στοιχείων τους, μετά την ολοκλήρωση του οποίου τους επετράπη να φύγουν. Ενώ η όλη διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, έξω από το τμήμα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν περίπου 200 άτομα. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατυπώθηκε η πρόθεση να υποβληθούν μηνύσεις εναντίον των «εισβολέων» στο τμήμα.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Φόρουμ καταγγέλλουν ότι, ενώ βρίσκονταν στο εσωτερικό του τμήματος, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από δυνάμεις των MAT που τους χτύπησαν με κλομπ, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να τραυματισθεί ελαφρά. «Στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας χτυπούσαν μπροστά μου έναν διαδηλωτή, ενώ ένας άλλος κατέληξε με σπασμένο χέρι στο νοσοκομείο», είπε στην «Κ» η κ. Κούρτοβικ. Επιπλέον, αναφερόμενοι στην παραμονή τους στο πούλμαν και στον έλεγχο στοιχείων, κάνουν λόγο για σύλληψη. H κινητοποίηση οργανώθηκε ως διαμαρτυρία για την υπόθεση κακομεταχείρισης Αφγανών μεταναστών από αστυνομικούς του τμήματος πριν από περίπου 1,5 χρόνο.

Τα χθεσινά επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα προκαλούν πρόσθετο προβληματισμό για την εξέλιξη των σημερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, με τις οποίες θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και του Αντιφόρουμ (Διεθνής Αντικαπιταλιστική Συνάντηση). Η διαδήλωση του Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, ενώ οι συμμετέχοντες στο Αντιφόρουμ θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στα Προπύλαια. Στο μεταξύ, αναρχικοί έχουν προαναγγείλει τη δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μοναστηρακίου. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούνται σε μιαν ασφυκτικά φρουρούμενη Αθήνα, καθώς η αστυνομία έχει επιστρατεύσει περίπου 8.000 χιλιάδες άντρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πρόκλησης έντασης ή ακόμα και εξτρεμιστικών ενεργειών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι από την αστυνομία μοιράστηκε φυλλάδιο στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, με το οποίο δίδονται οδηγίες για λήψη μέτρων ασφαλείας, ενώ ζητήθηκε από όσους εκτελούν οικοδομικές εργασίες να μην αφήσουν εκτεθειμένα οικοδομικά υλικά.

Από την αστυνομία έχει επίσης γίνει έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς για πολλές ώρες το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να είναι ουσιαστικά απροσπέλαστο. Τα μέτρα της Τροχαίας θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 π.μ. και ανάλογα με τις συνθήκες θα απαγορεύεται η στάση, στάθμευση και κυκλοφορία οχημάτων στις οδούς Πατησίων, από Αγίου Μελετίου μέχρι Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην Αιόλου από Πανεπιστημίου μέχρι Σταδίου, σε όλο το μήκος της Σταδίου, της Βασιλίσσης Σοφίας, της Αμαλίας, της Πανεπιστημίου, της Κηφισίας από Κατεχάκη μέχρι Αλεξάνδρας, της Πειραιώς από Ιερά Οδό μέχρι Ομόνοια, της Μάρνη και της Ηπείρου στο τμήμα τους μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων και σε όλο το μήκος της Ερμού, της Μητροπόλεως και της Αθηνάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή