Ορισμός εφέτη ανακριτή στο θέμα των υποκλοπών

Ορισμός εφέτη ανακριτή στο θέμα των υποκλοπών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να συνέλθει η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να αποφασιστεί η ανάθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή, λόγω μείζονος σοβαρότητος, της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών. «Κάθε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, όπως ενδεικτικά η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή, χαιρετίζεται ιδιαίτερα θετικά από την κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή αποτάθηκε στη Δικαιοσύνη ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή του υπουργού ήταν τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί η ανάκριση από εφέτη ανακριτή, εμμένοντας στις αιτιάσεις περί προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου από την κυβέρνηση με τη «συμμετοχή» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινού και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το θέμα παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης έχει άμεση σχέση με την ολοκλήρωση της έρευνας, που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη και το κατά πόσο η σχετική δικογραφία θα συσχετιστεί με την υπόθεση των υποκλοπών.

Εν τω μεταξύ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου της κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, εξέδωσε χθες διευκρινιστική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν εμπλέκει την εταιρεία TIM στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς και ότι δεν συνδέει τα τηλεφωνήματα που έγιναν από τα καρτοτηλέφωνα της εταιρείας προς το Μέριλαντ με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (National Security Agency) των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες, η ΑΔΑΕ, με ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη 4η του μηνός Μαΐου σε σχετικές ερωτήσεις της Επιτροπής, δηλώθηκαν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής, τα ακόλουθα:

1. Η ΑΔΑΕ δεν εμπλέκει την εταιρεία ΤΙΜ με τα τρία καρτοτηλέφωνα της εταιρείας αυτής που ανακαλύφθηκαν να επικοινωνούν με τα καρτοτηλέφωνα-σκιές της εταιρείας VODAFONE και να επιδεικνύουν στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους ανάλογη συμπεριφορά με τα εν λόγω καρτοτηλέφωνα – σκιές.

2. Η ΑΔΑΕ δεν διαθέτει στοιχεία ούτε συνδέει τα τηλεφωνήματα που έγιναν από ένα εκ των καρτοτηλεφώνων της εταιρείας ΤΙΜ προς τις ΗΠΑ με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

3. Η ΑΔΑΕ χαρακτηρίζει ύποπτα και επομένως ερευνητέα τα τηλεφωνήματα που έγιναν από 4 χώρες προς τα καρτοκινητά – σκιές της εταιρείας Vodafone και δεν συνδέει τα τηλεφωνήματα αυτά με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή