Ουδέν άλλοθι για Πάγκαλο και Βενιζέλο

Ουδέν άλλοθι για Πάγκαλο και Βενιζέλο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ασφαλιστικό εξαπολύει με συνέντευξη προς την «Κ» η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, που καταδικάζει παράλληλα με έντονο τρόπο τα φαινόμενα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, όπως η πρόσφατη δημόσια σύγκρουση μεταξύ των κ. Ευαγγ. Βενιζέλου και Θ. Πάγκαλο. «Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για τις σκηνές «Κράμερ εναντίον Κράμερ» που παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Πριν από ένα χρόνο, εγκαλούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει τον προϋπολογισμό και ότι θα υποχρεωθεί να λάβει έκτακτα μέτρα. Οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν.

– Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης και η εκτέλεσή του την αποτελεσματικότητά της. Ο προϋπολογισμός μείωσε δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε βάρος της Ανάπτυξης και δεν απέδωσε τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής. Αρχικά ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα για το 2005 2,8% του ΑΕΠ. Με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης αναθεωρήθηκε στο 3,5%. Στο τέλος του 2005 η κυβέρνηση το εκτιμούσε στο 4,3%. Πρόσφατα όμως η Eurostat το εκτιμά στο 4,5% και μάλιστα με σοβαρές επιφυλάξεις. Και όλα αυτά παρά την αύξηση του ΦΠΑ που πλήττει όλους και την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Η κυβέρνηση διά του προϋπολογισμού αποδεικνύει πολιτικό συντηρητισμό και διαχειριστική αδυναμία.

Η υπόθεση Φλωρίδη

– Γιατί έχει το ΠΑΣΟΚ καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για την οικονομία, όταν αποδεδειγμένα δημιουργούνται προβλήματα στον πολιτικό του λόγο, όπως κατέδειξε η πρόσφατη αποπομπή του κ. Γ. Φλωρίδη από το Συντονιστικό της Βουλής;

– Δεν υπάρχει αποπομπή του κ. Φλωρίδη, ο οποίος ήταν και είναι από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πολιτική αντιμετώπιση μιας κατάστασης, η οποία λόγω κακόπιστης ερμηνείας κινδύνευε να δημιουργήσει προβλήματα. Οσον αφορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ έχει κατατεθεί το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής από τον πρόεδρο του κόμματος και επιμέρους θέσεις μας στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και την οικονομία στη Βουλή. Το λεπτομερές και δεσμευτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα κατατεθεί την περίοδο που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει την επόμενη κυβέρνησή του. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να οδηγήσει τη χώρα σε ένα διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης με βάση την κοινωνία και την οικονομία της γνώσης με ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, που θα βασίζεται στη συμμετοχή του πολίτη, υπερβαίνοντας και ακυρώνοντας διαχειριστικές προσεγγίσεις ή λαϊκίστικες ρητορείες.

– Πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ την πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο επί του ασφαλιστικού;

– Το ασφαλιστικό είναι ένα μείζον θέμα που αφορά τη ζωή του κάθε πολίτη, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας συνολικά. Η κυβέρνηση διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας το χαρακτηρίζει βόμβα, σπείροντας τον πανικό και διά του υπουργού Εργασίας το παραπέμπει στο μέλλον σπείροντας την ανασφάλεια, ενώ δύο χρόνια τώρα παίρνει μόνο επιβαρυντικά «μέτρα» για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας τις δικές του αρχές για την επίλυση του ασφαλιστικού είναι έτοιμο, αλλά και υποχρεωμένο, να συμμετάσχει σε έναν οργανωμένο διάλογο, ο οποίος απαιτεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Ο διάλογος αυτός έχει συγκεκριμένες πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, όπως η αντικειμενική κατάθεση αναλογιστικών μελετών και στοιχείων, η σωστή οργάνωση της συμμετοχής των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των κοινωνικών εταίρων και κυρίως οι συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης. Εδώ φαίνεται να υπάρχει το απόλυτο τίποτα και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό, όχι με σχέδιο επίλυσής του αλλά με σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές, σε βάρος του λαού μας και κυρίως των νέων.

Κράμερ εναντίον Κράμερ

– Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς εγκλωβίζεται στην εσωστρέφεια, όπως την τρέχουσα εβδομάδα με τη σύγκρουση των κ. Βενιζέλου και Πάγκαλου;

– Το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο κόμμα με μακρά εμπειρία διακυβέρνησης διαθέτει πολλά και σημαντικά στελέχη που έχουν βαθιά γνώση των θεμάτων, ισχυρές απόψεις, επικοινωνιακές δυνατότητες και σημαντική απήχηση στην κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για τις σκηνές «Κράμερ εναντίον Κράμερ» που παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας. Η υπεράσπιση των θέσεών μας είναι σημαντικό να συμβαδίζει με αλληλεγγύη προς τους συντρόφους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή