ΠΑΣΟΚ: στη δίνη της εσωστρέφειας

ΠΑΣΟΚ: στη δίνη της εσωστρέφειας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωπικές παρεμβάσεις, εντός του μηνός, στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, ανάλογες εκείνης που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη με τη διατύπωση δέσμης «δέκα προτάσεων» για το ασφαλιστικό, θα επιχειρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να υπερβεί το κλίμα εσωστρέφειας, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει επανακάμψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του εκτιμούν πως το τελευταίο τρίμηνο το ΠΑΣΟΚ εκινείτο σε ανοδική πορεία, η οποία όμως ανακόπηκε το τελευταίο εικοσαήμερο: Αρχικά, με την αποπομπή του κ. Γ. Φλωρίδη από τη θέση του Συντονιστή Οικονομικών με αφορμή τις αναφορές του στο «σκανδιναβικό μοντέλο» και το καθεστώς ελεύθερων απολύσεων. Εν συνεχεία, με την πρόταση του κ. Αλ. Παπαδόπουλου να μη χορηγείται σύνταξη σε κανένα εργαζόμενο εάν δεν συμπληρώνει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του. Και τέλος, την περασμένη εβδομάδα με την οξεία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Θ. Πάγκαλου και Ευάγγ. Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την «αλυσίδα» των ανωτέρω περιστατικών, αλλά έχει αποδεχθεί εισηγήσεις στενών συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες τυχόν συνεχείς παρεμβάσεις του για εσωκομματικής φύσεως θέματα, όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικές εάν δεν συνοδεύονται από πειθαρχικά μέτρα -όπως στην περίπτωση Φλωρίδη- αλλά δρουν υπονομευτικά για το προσωπικό του κύρος. Ετσι, επιλέγει την τακτική να διαμορφώνει ο ίδιος με ομιλίες του το πλαίσιο θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ώστε να ελαχιστοποιεί τα περιθώρια διαφοροποιήσεων εκ μέρους των πρωτοκλασάτων στελεχών.

Προβληματισμός

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να το πράξει ο κ. Παπανδρέου στην περίπτωση -τουλάχιστον- του ασφαλιστικού, έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από τη λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας υιοθέτησε πλήρως την προσέγγιση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, αποφεύγοντας να αγγίξει κρίσιμα θέματα, όπως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και των ορίων συνταξιοδότησης, και επί της ουσίας απέρριψε τις «ρεαλιστικότερες» προτάσεις στελεχών, όπως των κ. Αννας Διαμαντοπούλου, Βάσως Παπανδρέου και κ. Μ. Χρυσοχοΐδη παλαιότερα, και πρόσφατα του κ. Αλ. Παπαδόπουλου, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της λήψης ριζικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, η στάση που τήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του ασφαλιστικού αποτελεί πιθανότατα πρόκριμα και των θέσεων, τις οποίες θα διατυπώσει συνολικά για την οικονομία. Κατά τις ανωτέρω πηγές, ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται να έχει εγκλωβιστεί από την «παραδοσιακή» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να διατρέχει διττό κίνδυνο: Πρώτον, να παρουσιάσει τελικώς ένα άτολμο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο δεν θα προσελκύει τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, που κρίνουν κυρίως την έκβαση της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης. Και δεύτερον, να εμφανιστεί ανακόλουθος με τις προεκλογικές εξαγγελίες του, εάν τελικώς το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.

Τo Πολιτικό Συμβούλιο

Αντίστοιχος προβληματισμός αναπτύχθηκε εξάλλου και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν τη συζήτηση απασχόλησε η προωθούμενη από την κυβέρνηση τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση των ανέργων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας. Σειρά στελεχών, όπως οι κ. Βάσω Παπανδρέου, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Δαμανάκη και Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να υπερψηφίσει την τροπολογία με στόχο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, αφού δεν συνιστά ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στον νομό. Ομως, με παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε η τελική θέση του ΠΑΣΟΚ να διαμορφωθεί την προσεχή Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή