ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεία λειτουργία στην Πέργαμο

Θρησκευτική κατάνυξη, συγκίνηση από το προσκύνημα στους τόπους των προγόνων, μήνυμα συμφιλίωσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και άναρθρες ιαχές «Γκρίζων Λύκων» χρωμάτισαν, χθες, την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης τέλεσε θεία λειτουργία παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, εκατοντάδων πιστών και -όπως συνηθίζεται τελευταία- μερικών δεκάδων Τούρκων εθνικιστών. «Παρά τις διαμαρτυρίες, εμείς δεν θα παύσουμε να εργαζόμεθα για την αγάπη, την καταλλαγή και τη συμφιλίωση», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Νωρίτερα στους δρόμους της Περγάμου αλλά και έξω από τη βασιλική, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πρωτοβουλίας του Πατριαρχείου να τελεσθεί -όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια- θεία λειτουργία. Αν και οι αστυνομικές αρχές είχαν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κινητοποιώντας ακόμα και τεθωρακισμένα, δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον ναό. «Η Πέργαμος είναι τουρκική» και «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ήταν τα συνθήματα της ομάδας των «Γκρίζων Λύκων» και των οπαδών του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές σημαίες και έψαλλαν τον εθνικό τους ύμνο. Αντιθέτως, οι περίπου πενήντα υποστηρικτές του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανάμεσα σε άλλα φώναζαν ότι ο Πατριάρχης «είναι εκπρόσωπος του ιμπεριαλισμού».

«Ορισμένοι λέγουν, τι ζητάει ο Πατριάρχης σ’ αυτούς τους τόπους, όπου δεν έμεινε χριστιανικό ποίμνιο. Ομως κάτω από αυτά τα χώματα, υπάρχουν εκατομμύρια πιστοί μας και προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους, έστω και μια φορά τον χρόνο κι αυτό είναι δικαίωμά μας» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Γεωρ. Καταπόδη, αλλά και του δημάρχου της Περγάμου κ. Ρασίτ Τιρπέρ. «Εμείς ήρθαμε ως άγγελοι, ως πρέσβεις της ειρήνης», πρόσθεσε και κατέληξε: «O καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αρκεί αυτό να σταματά εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων».