Παντού εστίες διαφθοράς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολεοδομίες παραμένουν το επίκεντρο της διαφθοράς στο Δημόσιο με συμφωνίες υπαλλήλων και πολιτών «κάτω από το τραπέζι» και άξονα το κρίσιμο διάστημα που ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί σε ισχύ ο ΦΠΑ για τις νεόδμητες οικοδομές (μετά τις 25 Νοεμβρίου). Στην Εκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το 2005, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ειδικό γραμματέα κ. Λ. Γεωργακόπουλο, αποτυπώνεται η έκταση της διαφθοράς και των παρατυπιών σε νομαρχίες, δήμους και δημόσιες υπηρεσίες. Το 2005 διερευνήθηκαν 1.018 υποθέσεις, αναζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε 108, ενώ η παραγωγικότητα του Σώματος με βάση τους δείκτες παρουσίασε έναντι του 2004, αύξηση κατά 44%. Τα ευρήματα των επιθεωρητών-ελεγκτών πιστοποιούν ακόμη, φαινόμενα κακοδιοίκησης σε πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως: Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Ταμείο Νομικών, Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Δημόκριτου, Οργανισμός περίθαλψης του Δημοσίου και Νομαρχία Δυτικής Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητήθηκε η παραπομπή του νομάρχη στη Δικαιοσύνη, καθώς υπέγραψε 19 αποφάσεις για τη χορήγηση πρόωρων συντάξεων αγροτών!

Σε ό,τι αφορά τις παράτυπες πολεοδομικές άδειες, σύμφωνα με την έκθεση:

– Κρατήθηκαν κενοί αριθμοί πρωτοκόλλου πριν από την 25/11/05, προφανώς προκειμένου να πρωτοκολληθούν προχρονολογημένα αιτήσεις για έκδοση αδειών.

– Εγιναν δεκτοί ως πλήρεις, φάκελοι αδειών, που είτε δεν εμπεριείχαν στοιχεία είτε περιελάμβαναν μελέτες που αφορούσαν οικοδομές… άσχετες.

Κατά τον έλεγχο, από την άλλη, των διαδικασιών χορήγησης εγγυητικών επιστολών στους πιστούχους του ΤΣΜΕΔΕ, για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες εκτέλεσης έργων ή προμηθειών του Δημοσίου διαπιστώθηκε ότι το Ταμείο ζημιώθηκε με μεγάλα ποσά, που φθάνουν τα 811.000 ευρώ, αφού κλήθηκε ως αντεγγυητής να τα καταβάλει σε τράπεζες και εταιρείες. Για το Εθνικό Κέντρο Ερευνας «Δημόκριτος» επισημαίνονται παρατυπίες σε κονδύλια για την αμοιβή υπαλλήλων του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρονταν τοξικά υλικά (ραδιοφάρμακα και ραδιοϊσότοπα) από λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Φορολογικές παραβάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταλογισθούν στο Ταμείο Νομικών πρόστιμα ύψους περίπου 92.000 ευρώ, οφειλές σε δικηγορικούς συλλόγους, απευθείας αναθέσεις για την εκτύπωση και βιβλιοδεσία 5.000 αντιτύπων εγκυκλίων και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση 8.000 αιτήσεων δικηγόρων για ρύθμιση οφειλών από εισφορές, είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών για κακοδιαχείριση του Ταμείου.

Η απευθείας ανάθεση των έργων ήταν η συνήθης διαδικασία εκτέλεσής τους σε πολλούς δήμους. Ενδεικτικά στον Δήμο Ενιπέα Νομού Λαρίσης, η δημαρχιακή επιτροπή, κατά τα έτη 1999-2003, με 151 αποφάσεις προέβη με απευθείας ανάθεση σε εκτέλεση έργων συνολικής δαπάνης 756.957 ευρώ. Από τα 151 έργα μόνο 10 (121.000 ευρώ) ανατέθηκαν βάσει τεχνικής μελέτης! Υπερβάσεις της τάξης του 500% εντοπίστηκαν σε σύμβαση έργου κατασκευής κτιρίου ξενώνα, που δεν παραδόθηκε ποτέ, σε κοινότητα της Καρδίτσας.

Τουριστικά ακίνητα

Στο Ηράκλειο Κρήτης κατεδαφίστηκε κτίριο «Ξενία», που είχε παραχωρηθεί για 99 χρόνια από τον ΕΟΤ στην Περιφέρεια Κρήτης έναντι συμβολικού οικονομικού ανταλλάγματος για τη στέγαση των υπηρεσιών της. Η Περιφέρεια προχώρησε, χωρίς άδεια, στην αλλαγή χρήσης (από ξενοδοχείο σε κτίριο διοίκησης) στην ανακαίνιση των χώρων χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις και τελικά δεν ολοκληρώθηκε η εργολαβία. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος των δαπανών 1.651 εκατ. ευρώ, πλέον των απαιτήσεων του εργολήπτη για καταβολή νομίμων αποζημιώσεων, να εγκαταλειφθεί ένα δημόσιο κτίριο ερειπωμένο, και ο δήμος, χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη ΕΟΤ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.), να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή