Συνάντηση Καραμανλή με τους 22 πρυτάνεις

Συνάντηση Καραμανλή με τους 22 πρυτάνεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφραγίδα Καραμανλή προχωρούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. O πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους πρυτάνεις των 22 ιδρυμάτων της χώρας, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρρνηση στις όποιες αποφάσεις για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων. H οριστικοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιάννακου στη σύνοδο των πρυτάνεων (το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Μυτιλήνη) και μένει να προσδιορισθεί ο χρόνος.

Η σημασία που έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση για την ανάπτυξη της χώρας υποδηλώθηκε και από την παρουσία στη σύνοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τόνισε ότι για τα ελληνικά πανεπιστήμια «το ζητούμενο είναι η σωστή διάγνωση των προβλημάτων, η εξωστρέφεια, το όραμα και η εμπνευσμένη στρατηγική. Ετσι ώστε να έχουμε πανεπιστήμια χτισμένα πάνω στην απαραίτητη υποδομή και με προσανατολισμό στην ποιότητα της προσφερόμενης Παιδείας».

Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και TEI να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τον στόχο αυτό διευκολύνει το γεγονός ότι, όπως διεφάνη από τη σύνοδο, οι πρυτάνεις δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τις βασικές αλλαγές, που πρότεινε στο πόρισμά της η επιτροπή των 8 «σοφών», η οποία λειτούργησε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις διαφοροποιούνται από την επιτροπή των 8 «σοφών» στα ακόλουθα σημεία:

– Δεν υιοθετούν πρόταση για ανάθεση στους φοιτητές τήρησης απουσιολογίου καθηγητών. Αντίθετα, ζητούν τον επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων των διδασκόντων.

– Διαφωνούν με την πρόταση για υποχρεωτική συμμμετοχή εξωτερικών κριτών στις επιτροπές για την εκλογή και την εξέλιξη των διδασκόντων.

– Διαφωνούν με τους «σοφούς» ως προς την κατάργηση της μονιμότητας των επίκουρων.

– Θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το σημερινό ποσοστό (80%), βάσει του οποίου (και επί του συνόλου των ψήφων των διδασκόντων) προσμετριούνται οι ψήφοι των φοιτητικών εκπροσώπων στις πρυτανικές εκλογές. Ετσι, δεν υιοθετούν την πρόταση των 8 για καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.

Δεν απεργούν οι καθηγητές

Τελικά απομακρύνεται ο κίνδυνος απεργίας των καθηγητών κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν την Τρίτη 23 Μαΐου. Είναι ενδεικτικό ότι στην προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ), όπου είχε τεθεί προς έγκριση η πρόταση για 48ωρη απεργία (10, 11 Μαΐου) δεν υπήρξε απαρτία. Ετσι, η πρόταση για 48ωρη δεν συζητήθηκε καν, ενώ το προεδρείο της ΟΛΜΕ δεν έθεσε προς έγκριση ούτε την πρόταση για συμμετοχή στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ, υπό τον φόβο της απόρριψής της. H ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει για αύριο συλλαλητήριο (11.00, από Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας), στο οποίο θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με καταλήψεις σχολών από την Πέμπτη.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ήδη προκηρύξει αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα για τις 10, 11, 18, 19, 23, 24 και 25 Μαΐου. Τέλος, στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν και οι διδάσκοντες στα TEI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή