Κακοποίηση παιδιών αντί τροφής…

Κακοποίηση παιδιών αντί τροφής…

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή της θέτει σήμερα η Ελλάδα, διά χειρός του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, σε μία ακόμη ανταπόκρισή της έναντι των απαιτήσεων και των αναγκών που βασανίζουν τα πλέον αδύναμα τμήματα της διεθνούς κοινότητας: κατά τη διάρκεια συνάντησής του, στη Ρώμη με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (World Food Programme – WFP), υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο έργο του εκ των σημαντικότερων Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, ποσό περίπου 1,1 εκατ. δολαρίων.

Μέχρι στιγμής, κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη διατεθεί 650.000 δολάρια, ενώ το 2005 χορηγήθηκαν στον WFP 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2004, ωστόσο, η συμβολή της χώρας μας ήταν εξαιρετικά φτωχή: μόλις 130.000 δολάρια το 2000 και 200.000 δολάρια το 2003, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Βοήθεια

Μέσω και αυτής της πολιτικής – ανθρωπιστικής επιλογής της η Αθήνα, υποδηλώνει την προσήλωση και υποστήριξή της σε διεθνείς πρωτοβουλίες, οι οποίες στόχο έχουν την εξάλειψη της φτώχειας και την προσφορά βοήθειας στις περιοχές εκείνες του πλανήτη οι οποίες μαστίζονται από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες.

Βεβαίως, η συγκυρία κάθε άλλο παρά «κατάλληλη» είναι δεδομένου ότι τόσο ειδικά το WFP, όσο και ευρύτερα o OHE ή και διάφορες μη κατονομαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με διεθνή δράση, δέχονται σοβαρότατες καταγγελίες για συμμετοχή εκπροσώπων ή στελεχών τους σε σκάνδαλα, ακόμη και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι Εκθεση της βρετανικής οργάνωσης «Save the Clildren» (Σώστε τα Παιδιά), σύμφωνα με την οποία δάσκαλοι, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ή ακόμα και στελέχη MKO ζητούσαν από παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών στη Λιβερία, σεξουαλική επαφή προκειμένου να προσφέρουν τροφή για τα ίδια και τις οικογένειές τους ή και μαθησιακές διευκολύνσεις. O βιασμός του σώματος και της ψυχής αυτών των παιδιών αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας, που διενήργησε η προαναφερόμενη οργάνωση σε περισσότερο από 300 νέους σε στρατόπεδα προσφύγων. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας από τις νεαρές που ρωτήθηκαν, αναγκάστηκε να έχει σεξουαλική επαφή με εργαζόμενο στο WFP, προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίσει τροφή.

Σε ειδική ανταπόκριση του BBC εξάλλου, καταγράφεται συγκλονιστική μαρτυρία 20χρονης: «Αυτός ο νέος άνδρας (σ.σ. εργαζόμενος στο WFP) το έχει κάνει σχεδόν με όλες τις φίλες μου. Και ειδικά τα μικρά παιδιά δεν έχουν ισχυρό χαρακτήρα και θέληση. Θα κάνουν σεξ μαζί του για να έχουν φαγητό», λέει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντεταλμένοι για παροχή βοήθειας από τα Ηνωμένα Εθνη ή και Ανθρωπιστικές Οργανώσεις, προβαίνουν σε τέτοιες απάνθρωπες και χυδαίες συμπεριφορές.

Καταγγελίες

Κάποτε σχεδιάστηκε ειδικό πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» (Oil for Food) για το Ιράκ. Τώρα, μοιάζει να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλλο, άτυπο, πρόγραμμα «Ψυχές αντί Τροφίμων» (Souls for Food), μια και η περίπτωση της Λιβερίας δεν είναι μοναδική. Υπήρχαν και στο παρελθόν άλλες καταγγελίες, όπως επί παραδείγματι προ τετραετίας σχετικά με απάνθρωπη – ανάρμοστη συμπεριφορά ανδρών της ειρηνευτικής αποστολής των H.E. στο Κονγκό. Οι έρευνες που, όπως τώρα ή τότε και κατά καιρούς εξαγγέλλονται για την επαλήθευση των καταγγελιών και την τιμωρία των υπεθύνων, δεν είναι γνωστό ευκρινώς πού καταλήγουν. Σε κάθε περίπτωση, η όλη υπόθεση συνιστά ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι στα πλευρά του OHE και προσωπικά στον γενικό γραμματέα του, που πληγώνει ακόμη περισσότερο την τρωθείσα από άλλα γεγονότα αξιοπιστία και εγκυρότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή