Οι κυβερνητικές προτάσεις για την Αναθεώρηση

Οι κυβερνητικές προτάσεις για την Αναθεώρηση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές -οι οποίες, πάντως, δεν θα αποτελούν εκπλήξεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα»- θα περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, που έχει αναλάβει ατύπως τον συντονισμό της σχετικής πρωτοβουλίας. Κατά πληροφορίες, οι βασικές αλλαγές που θα θέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, αφορούν:

– Τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης μη κρατικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (αλλαγή του άρθρου 14).

– Τη σύνδεση της χρήσης των δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο χωροταξικό σχέδιο, μέσω της αλλαγής του άρθρου 24.

– Την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θα αποτελείται αμιγώς από δικαστές με σταθερή σύνθεση. Στην πρόταση θα προβλέπεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει την ευθύνη του τελικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων ύστερα από παραπομπή από τις ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων. Επίσης, θα γίνεται ο έλεγχος διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες».

– Την επιλογή των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων και η επιλογή των τελευταίων μόνο μεταξύ των 10 αρχαιότερων μελών των οικείων δικαστηρίων.

– Την αποτροπή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού με ποσά, που αφορούν προηγούμενα έτη με εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

– Την πρόβλεψη για αυτόματη άρση της βουλευτικής ασυλίας, εφόσον κάποιος βουλευτής τελέσει αδίκημα που δεν έχει σχέση με την πολιτική ιδιότητά του.

– Την καθιέρωση του μερικού αντί του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας.

– Τον έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

– Τη συνταγματική δυνατότητα κάλυψης οργανικών θέσεων του στενού δημόσιου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

– Τον διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας

Αντιθέτως, η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει τελικώς άλλες θέσεις, όπως π.χ. αυτή των υπουργών Επικρατείας και Αμυνας για αύξηση κατά έναν χρόνο της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, με αντίστοιχη αύξηση, επίσης κατά έναν χρόνο, της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια τύχη θα έχουν η πρόταση για κατάργηση της δυνατότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών και θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της εκάστοτε κυβέρνησης να εξαντλεί τη θητεία της ακόμη κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για προσφυγή στις κάλπες, όπως επίσης και οι προτάσεις των κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, του Α. Σπηλιωτόπουλου κι άλλων βουλευτών για το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας.

Αντίθετη είναι επίσης η κυβέρνηση στην πρόταση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και σε αυτή για επανοριοθέτηση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή