«Εχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

«Εχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγία προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη να μην σχολιάζουν την επιλογή του Γ. Παπανδρέου για την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας δικηγόρου Γκιουλ Καραχασάν στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης «εξέδωσε» χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή υπήρξε η αρχική δήλωση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Γ. Καλατζή, η οποία κρίθηκε ότι έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη επιλογή, παρά την ένταση που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του. H αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε χθες διά του εκπροσώπου της την κυβέρνηση για διγλωσσία, εμμένοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερο συμβολισμό και ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

«Εμείς δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να διευκολύνουμε την πόλωση και τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών», σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστό ότι οι κομματικοί συσχετισμοί στην περιοχή δεν επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ περιθώρια αισιοδοξίας για εκλογική νίκη.

Την ίδια άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, οι οποίοι διέκριναν τον κίνδυνο να βρεθεί το κυβερνών κόμμα απολογούμενο για τη στάση του έναντι ενός θέματος που η απήχησή του θα ήταν περιορισμένη -και όχι απαραίτητα θετική για το ΠΑΣΟΚ- αν κάποιοι δεν το ανήγαγαν σε μείζον ζήτημα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκδοθεί άτυπη οδηγία προς τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για «σιγή ιχθύος».

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Τ.Α, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν, συγκρίνουν και τελικά επιλέγουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. O κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». «Αυτό είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης και μόνο κακόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει το τι λέω», πρόσθεσε. Είχε προηγηθεί διευκρινιστική δήλωση του κ. Καλατζή ο οποίος τόνισε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την ελληνικότητα της κ. Καραχασάν και παρέπεμψε σε δήλωσή της, ότι είναι «Ελληνίδα μουσουλμάνα». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος ήταν βέβαιος ότι η κ. Καραχασάν θα είναι μαζί του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και προέβλεψε ότι το ψηφοδέλτιο που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές. Οταν, μάλιστα, ερωτήθηκε σχετικά με την έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κάλεσε την Εκκλησία «να κοιτά τα του οίκου της».

Αρμονικά

Κατευναστική υπήρξε και η παρέμβαση του γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μιχ. Αγγελόπουλου, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξαν αντιδράσεις στη Θράκη για την υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν, ενώ επισήμανε ότι η συμβίωση των δύο θρησκευτικών στοιχείων στη Θράκη είναι αρμονική. «Για τη Ν.Δ. δεν μπαίνουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με θρησκεία και φύλο», σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λευτ. Ζαγορίτης.

«Η υποψηφιότητα αυτή συμβολίζει τη δημοκρατική ανοιχτή και ισχυρή Ελλάδα που ξέρει να ζει και επικοινωνεί σε ένα παγκόσμιο στερέωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Νικ. Αθανασάκης. Απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ., ο κ. Αθανασάκης αναρωτήθηκε πού θεωρεί το κυβερνών κόμμα ότι σταματά σε αυτόν τον τόπο η ισονομία και η ισοπολιτεία και ζήτησε εμμέσως την αποπομπή του κ. Καλατζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή