Επέκταση του μέτρου υπέρ ανέργων

Επέκταση του μέτρου υπέρ ανέργων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση του ευνοϊκού για τους μακροχρόνια ανέργους κλωστοϋφαντουργούς μέτρου της «πρόωρης συνταξιοδότησης» προχώρησε χθες η κυβέρνηση, εντάσσοντας σε πρώτη φάση εκτός του νομού Ημαθίας και τους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς. Σύμφωνα με τις διορθώσεις που κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια οι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης, η πρόωρη συνταξιοδότηση μετατρέπεται σε «ειδική οικονομική ενίσχυση, ίση με πλήρη σύνταξη», ενώ η ρύθμιση περιλαμβάνει πλέον και τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς (εφόσον έχουν 7.500 ένσημα) στους νομούς της χώρας με ποσοστό ανεργίας άνω του 20%. Η μετονομασία σε «ειδική ενίσχυση» δεν είναι τυχαία καθώς, όπως διευκρινίστηκε, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν θέση εργασίας αν τους προταθεί από τον ΟΑΕΔ, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να λάβουν, στη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, την κανονική σύνταξή τους. Οπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι λεπτομέρειες θα ορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ στους ανέργους θα καταβάλλεται και το ποσό των εισφορών ώστε να δίδεται στα ταμεία. Το κόστος του προγράμματος, που πλέον υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ της πρώτης τροπολογίας, θα καλυφθεί κατά 80% από το ΛΑΕΚ και 20% από τον προϋπολογισμό.

Ο κυβερνητικός ελιγμός προκάλεσε την αντίδραση αλλά και την έντονη αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέμειναν στην απόσυρση της τροπολογίας για λόγους «κοινοβουλευτικής τάξης». Απαντώντας, ο Γ. Αλογοσκούφης επέμεινε ότι «δεν αλλάζει η φύση και η ουσία της ρύθμισης», προσθέτοντας ότι «η Νάουσα δεν μπορεί να περιμένει». «Εάν κάποιοι θέλουν να παίξουν με τον πόνο των ανέργων της Νάουσας, ας το πράξουν», σημείωσε ο υπουργός.

«Ενεργείτε και λειτουργείτε αποσπασματικά», σχολίασε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής Ανδ. Μακρυπίδης, στον απόηχο της αμηχανίας αλλά και των εσωτερικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χθες, έμεναν μόνον στο διαδικαστικό της «αλλαγής περιεχομένου της τροπολογίας», χωρίς να παίρνουν θέση επί της ουσίας. Οπως, οι ίδιοι, αναγνώριζαν «άλλαξαν τα δεδομένα». Την ίδια ώρα, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεταν τροπολογίες ζητώντας αντίστοιχες ρυθμίσεις και για τους απολυμένους άλλων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.

«Κοινωνικά άδικη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο κ. Στ. Μάνος, επειδή, όπως είπε, δημιουργεί ανέργους δύο ταχυτήτων και έκανε λόγο για «ληστεία των πόρων του ΛΑΕΚ». «Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι νομοθετεί μπουσουλώντας», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Αγγ. Τζέκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή