Κριτική και αυτοκριτική από τον κ. Χριστόδουλο

Κριτική και αυτοκριτική από τον κ. Χριστόδουλο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση σε ΜΜΕ και μερίδα δημοσιογράφων εξαπέλυσε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, που αφορούν τις θέσεις της απέναντι στην προβολή της τανίας «Κώδικας ντα Βίντσι», αλλά και σε γενικότερα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, μιλώντας στο Γ΄ Ιερατικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής, φέρεται να άσκησε κριτική κατά των δύο μεγάλων κομμάτων και της πολιτικής που ακολουθούν απέναντι στην Εκκλησία. «Το πρώτο θύμα της πολιτικής κατά της Εκκλησίας είμαι εγώ. Μην τα περιμένετε όμως όλα από εμένα δεσποτάδες μου και παπάδες μου. Ενας άνθρωπος δεν φέρνει την άνοιξη. Ανοίξτε και κανένα βιβλίο γιατί θα μας τραβήξουν κάποια στιγμή το χαλί και θα μας μείνουν οι Αγιασμοί». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αυτοκριτική του Αρχιεπισκόπου: «Πρέπει να μάθουμε τον τρόπο να προβάλουμε τις αρχές μας. Πέρασε εκείνη η εποχή που μπορούσαμε να σηκώνουμε μαύρες σημαίες και να πρωτοστατούμε σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν σηκώνει η κοινωνία παλικαρισμούς που υπήρξαν παλαιότερα και μας χαρακτήρισαν γραφικούς», επισήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος. Σε ό,τι αφορά τα MME, η Σύνοδος επικρίνει όλους όσοι διαστρεβλώνουν, όπως υποστηρίζει, τα ανακοινωθέντα της αλλά και τις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου. Αφορμή αποτέλεσε αίτημα που της υπέβαλε το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου «να επιχειρηματολογούν τεκμηριωμένα για οτιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ατόπημα μελών του δημοσιογραφικού κόσμου, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην κάθαρση που πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ζητούν και επιδιώκουν».

Στην πεντασέλιδη ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «σε καθημερινή σχεδόν βάση, παρακολουθεί μιαν απίστευτη “εκ προοιμίου” πολεμική, από μια μερίδα, ευτυχώς, λειτουργών της ενημέρωσης, η οποία συχνά παίρνει τη μορφή πλημμελούς ενημέρωσης, αν όχι παραπληροφόρησης» με στόχο τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία. Σε ό,τι αφορά τον «Κώδικα ντα Βίντσι» υποστηρίζει πως «γίνεται προσπάθεια από ορισμένα ΜΜΕ να αποδώσουν ψευδώς στην Εκκλησιαστική Διοίκηση “οργή”, “θυμό”, “σάλο”, “επίθεση” και στον ίδιο τον Μακαριότατο χαρακτηρισμούς “κλισέ”, όπως “λάβρος” ή να χρησιμοποιούνται εκφράσεις υπερβολής επιδιώκοντας επιμόνως να εμφανίσουν την Εκκλησία “πως φοβάται” από την προβολή της ταινίας, πως είναι “διχασμένη” και κυρίως να προκαταλάβουν τη στάση της, προτού καν κοινοποιηθεί επισήμως διά του φυλλαδίου “Προς τον Λαό”». Μάλιστα προς επιβεβαίωση όσων υποστηρίζει παραθέτει συγκεκριμένα δημοσιεύματα και επικαλείται σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Από τα «βέλη» της Συνόδου δεν γλίτωσαν ούτε και οι κληρικοί που διατυπώνουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα στα ΜΜΕ, καθώς υπογραμμίζεται ότι δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή