O υπουργός Επικρατείας αποφασίζει για την AGB

O υπουργός Επικρατείας αποφασίζει για την AGB

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, εναπόκειται πλέον η έρευνα για αφαίρεση ή μη της άδειας λειτουργίας της εταιρείας τηλεμετρήσεων AGB, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι αρμόδια να αποφανθεί επί του θέματος είναι η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.

Στη γνωμοδότηση, την οποία είχε ζητήσει και έλαβε ο κ. Ρουσόπουλος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γίνεται μνεία του νόμου 2328/1995 από τον οποίον προκύπτει ότι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς για λογαριασμό των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσια τομέα, μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο επιχειρήσεων ερευνών ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, με απόφαση του υπουργού Τύπου και μόνον εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 παρ 1 του νόμου. Διευκρινίζεται ακόμη ότι στην «ως άνω διάταξη του άρθρου 11 καθώς και στις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού, δεν προβλέπεται πότε διαγράφεται μια επιχείρηση από το Μητρώο» και ως εκ τούτου, ελλείψει ειδικής διάταξης που να προβλέπει τις περιπτώσεις διαγραφής, θα εφαρμοστούν οι γενιές αρχές περί ανακλήσεως των διοικητικών πράξεων.

Στη γνωμοδότηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σημειώνει, με αφορμή τα δημοσιεύματα που ετέθησαν υπ’ όψιν του και θίγουν τη νομιμότητα εγγραφής της εταιρείας στο μητρώο, ότι μπορεί η Διοίκηση (δηλαδή η Γ.Γ. Τύπου και Πληροφοριών) να προβεί σε αυτεπάγγελτο έλεγχο για να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, που ορίζονται στο άρθρο 11 περί εγγραφής στο μητρώο της AGB. Οπως τονίζει, στην περίπτωση που λείπουν κάποια στοιχεία από το σχετικό φάκελο, η διοίκηση μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία να τα προσκομίσει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας που θα της τεθεί. «Σε περίπτωση που εντός της ταχθησομένης προθεσμίας, η AGB HELLAS δεν συμπληρώσει τις ελλείπουσες προϋποθέσεις, τότε θα πρέπει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας να ανακληθεί η απόφαση εγγραφής της εταιρείας στο Μητρώο αναδρομικά», σημειώνεται.

Συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας χαρακτήριζαν αναμενόμενη την εξέλιξη, καθώς, όπως εξηγούσαν, όσοι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα εγγραφής της στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ερευνών Ραδιοτηλεοπτικής Αγοράς, δεν επικαλέστηκαν τον νόμο 2328/1995, αλλά μεταγενέστερο Προεδρικό Διάταγμα. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να διενεργήσουν τον απαιτούμενο έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή