«Βαβέλ» το ΠΑΣΟΚ για Νάουσα

«Βαβέλ» το ΠΑΣΟΚ για Νάουσα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κορυφαίων στελεχών για τον βαθμό στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κινείται στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής με κύριο γνώμονα το πολιτικό κόστος αναδείχθηκαν χθες με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για τους ανέργους κλωστοϋφαντουργούς στη Νάουσα.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ ανατράπηκε αρχική απόφαση των αρμοδίων τομεαρχών και στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία. Τελικώς, υπό την «πίεση» του κ. Γ. Φλωρίδη, κυρίως, αλλά και πολλών άλλων βουλευτών, όπως οι κ. Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Μ. Ανδρουλάκης, Ντ. Βρεττός και Στ. Μπένος αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την τροπολογία, εάν η κυβέρνηση επέμενε στην ψήφισή της με την αρχική της μορφή.

Την τελική θέση του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με προσωπική του δήλωση ο κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης σειράς περιοχών της χώρας «με μέτρα αποσπασματικά και πρόχειρα». Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μια «συνολική» πρόταση «ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών», στην οποία περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι απολυμένοι άνω των 50 ετών θα απασχολούνται σε θέσεις κοινωνικής εργασίας με καταβολή μέχρι του 80% των τακτικών αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι.

Τι προηγήθηκε της «μεταστροφής» του ΠΑΣΟΚ; Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε απόντος του κ. Γ. Παπανδρέου σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. κ. Βενιζέλου, Βάσως Παπανδρέου, Αννας Διαμαντοπούλου, Χρ. Πρωτόπαπα, Εφης Χριστοφιλοπούλου, Καστανίδη, Ρέππα, Πετσάλνικου και Ρεγγίνας Βάρτζελη. Εκεί παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν κυρίως η κ. Βάσω Παπανδρέου και δευτερευόντως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, υιοθετήθηκε η «συμβιβαστική» πρόταση του κ. Καστανίδη το ΠΑΣΟΚ να καταστήσει σαφή τη διαφωνία του για το περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά να δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει, προκειμένου να μην επιτρέψει στη Ν.Δ. «να καταδημαγωγήσει και να αμφισβητήσει την κοινωνική του ευαισθησία».

Τη σχετική πρόταση μετέφερε στο αρμόδιο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, αλλά συνάντησε την έντονη αντίδραση του κ. Φλωρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «εσφαλμένες και προειλημμένες αποφάσεις των αρμοδίων του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη η συζήτηση στο ΚΤΕ να γίνει από μηδενική βάση. Τότε τη διαφωνία τους κατέγραψαν και άλλοι βουλευτές, με προεξάρχοντες τους κ. Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκη, αλλά και την κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία παρίστατο, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γείρει υπέρ της καταψήφισης της τροπολογίας, εάν η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το πλαίσιο που έθετε η προαναφερθείσα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, και την οποία είχαν συντάξει οι κ.κ. Πρωτόπαπας και Εφη Χριστοφιλοπούλου. Μάλιστα, τη συνεδρίαση χρωμάτισε σε κάποια στιγμή και η έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Φλωρίδη.

Παράλληλα χθες συνεδρίασε η επιτροπή για τις υποκλοπές με τον κ. Απ. Κακλαμάνη να υποστηρίζει πως από τις έως τώρα έρευνες της ΑΔΑΕ προκύπτει πως οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με ξένες πραγματοποιούσαν ευρείας έκτασης παραβιάσεις του τηλεφωνικού απορρήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή