ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξένες υπηρεσίες και εταιρείες πίσω από τις υποκλοπές

Εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών «έδειξε», μετά την ΑΔΑΕ, και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Παύλος Αποστολίδης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η υπόθεση ενδέχεται να αγγίζει τα όρια της κατασκοπείας. Καταθέτοντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Αποστολίδης εκτίμησε ότι πίσω από τις υποκλοπές υπάρχει μυστική υπηρεσία με εμπλεκόμενες όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από τη στιγμή που διέθεταν το ίδιο λογισιμικό νόμιμης συνακρόασης.

Εξέφρασε επιπλέον αμφιβολίες αν ο κατάλογος των παρακολουθουμένων, που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι πλήρης, υπογραμμίζοντας ότι μόνον η ΕΥΠ, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη λίστα υπόπτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονόησε ότι στο στόχαστρο των υποκλοπών δεν ήταν η τρομοκρατία. Εκανε επίσης γνωστό ότι με συμφωνία του 2003 στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κοντέινερς της CIA, που διοχέτευε στην ΕΥΠ πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής αποκάλυψε ότι δύο καρτοκινητά-σκιές δέχθηκαν τρεις συνεχόμενες κλήσεις από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, αντιστοίχως, ενώ κατηγόρησε την Vodafone και την TIM για απόκρυψη στοιχείων.

ΕΥΠ κατά ΑΔΑΕ

Τις «σχέσεις μίσους» μεταξύ της ΕΥΠ και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του στη Βουλή ο διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ιωάννης Κοραντής.