Αμεση εκλογή Προέδρου προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Αμεση εκλογή Προέδρου προτείνει το ΠΑΣΟΚ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ριζική ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πλήρη μεταβολή του εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση σταυρού και λίστας φιλοδοξεί να επιφέρει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως την παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως οι «δέκα άξονες» για την αναθεώρηση που κατέθεσε χθες δεν συνιστούν ειλημμένες αποφάσεις, «αλλά προτάσεις-εναύσματα για συζήτηση και εμπλουτισμό μέσα από δημόσιο διάλογο». Ο πρώτος άξονας, εξ όσων ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφορά την ενίσχυση και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και την κατοχύρωση της περιφέρειας ως Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, με παράλληλη διατήρηση των νομαρχών. Ο δεύτερος, τη συνταγματική κατοχύρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην απόφαση για διενέργεια δημοψηφισμάτων και την εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο τρίτος, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην κατεύθυνση του «γερμανικού μοντέλου» με τον συνδυασμό σταυρού και λίστας «συνδυάζοντας μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες». Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε πως «η φτηνή δημαγωγία περί διαπλοκής και οι δήθεν δρακόντειες απαγορεύσεις» δεν οδηγούν πουθενά και «μόνο ένα εκλογικό σύστημα που ελαχιστοποιεί την κρισιμότητα του λεγόμενου πολιτικού χρήματος συνιστά πειστική απάντηση στο αίτημα της διαφάνειας».

Ο τέταρτος άξονας αφορά την αναβάθμιση της Βουλής προκειμένου να έχει ρόλο στην τροποποίηση του προϋπολογισμού και να μετέχει στην ανάδειξη των προεδρείων των Ανώτατων Δικαστηρίων. Ο πέμπτος τη συνταγματική κατοχύρωση της Κοινωνίας των Πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων. Ο έκτος «τη ρητή συνταγματική αναφορά που θα δίδει φωνή και στους αλλοδαπούς», κατά τρόπο ο οποίος θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου. Ο έβδομος, στο πεδίο των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, προβλέπει αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με «τη διαβεβαίωση προς το Σύνταγμα», καθώς και την κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού. Ο όγδοος, την πρόβλεψη λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Ο ένατος, τη συνταγματική κατοχύρωση «ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες». Και ο δέκατος, «την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με την άμεση εκλογή του». Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου πρότεινε τη διαμόρφωση ενός προοιμίου για το Σύνταγμα, στο οποίο θα καταγράφονται η ταυτότητα και οι αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στην ομιλία του ενώπιον των Επιτροπών που θα επεξεργαστούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση στην τελική της μορφή, ο κ. Γ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι δρομολόγησε τη σχετική διαδικασία προκειμένου να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και αμφισβήτησε τις προθέσεις του, επικαλούμενος την πρόσφατη επικαιρότητα. «Κάθε φορά που ο κ. Καραμανλής θα μιλάει για δικαιώματα, ο ελληνικός λαός θα βλέπει τη μισαλλοδοξία του κ. Καλατζή. Κάθε φορά που θα μιλάει για Ανεξάρτητες Αρχές, ο ελληνικός λαός θα θυμάται αυτούς που τις χαρακτήριζαν «άγουρες»», κατέληξε.

Οι προτάσεις Ν.Δ.

Τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι το κυβερνών κόμμα επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης για την προώθηση των σημαντικών αλλαγών στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας και θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα να συνεισφέρουν για τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει προτάσεις για αλλαγή του άρθρου 16, που προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγή του άρθρου 24 για τις δασικές εκτάσεις, αλλαγές επί το αυστηρότερον στον τρόπο διαχείρισης του πολιτικού χρήματος και τους μηχανισμούς ελέγχου των οικονομικών κομμάτων, υποψηφίων αλλά και νυν βουλευτών. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται και η πρόταση που θα καταθέσει η Ν.Δ. για μετατροπή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης, πρόταση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για ποινικές παραβάσεις, καθώς και άρση του απόλυτου ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή