Με συναίνεση ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Με συναίνεση ο διάλογος για το ασφαλιστικό

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα-ταμπού του ασφαλιστικού αποτελεί από χθες αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Πεδίο του πολιτικού διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή της Βουλής, ενώ σε παράλληλα επίπεδα θα επιδιωχθεί η αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων του ασφαλιστικού και ο τρόπος εφαρμογής του ήδη ψηφισθέντος νόμου 3029 (Ρέππα). Από τον διάλογο, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2008, θα απουσιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα ενώ μετέωρη είναι η στάση του Συνασπισμού, με τον κ. Γ. Δραγασάκη να υπογραμμίζει μεν ότι «δεν συμμετέχουμε σε διάλογο-παρωδία, είμαστε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης», αλλά να παραμένει για να «καταθέσει τη δική του πρόταση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης επέμειναν ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει ακριβής και χωρίς αμφισβητήσεις αποτύπωση των οικονομικών και αναλογιστικών δεδομένων του ασφαλιστικού, με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να επισημαίνει ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το χρέος του συστήματος θα ανέλθει στα 400 δισ. ευρώ το 2050, ενώ το 15% του προϋπολογισμού θα κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Η Επιτροπή Μελέτης του ασφαλιστικού θα αναλάβει να αποτυπώσει τα ακριβή δεδομένα της οικονομικής πορείας του ασφαλιστικού.

Το τρίτο επίπεδο διαλόγου, έως τις εκλογές, αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου Ρέππα, ο οποίος -πάντως- κατά τον κ. Σ. Τσιτουρίδη θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η διαδικασία, όμως, ενοποίησης των ταμείων, αλλά και οι λοιπές διατάξεις του νόμου κάνουν την κυβέρνηση να επιθυμεί νέα διαβούλευση, είτε με επιμέρους συναντήσεις με συνδικάτα και διοικήσεις ταμείων, είτε μέσα στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Από τη χθεσινή συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συναίνεσαν στη διαδικασία, αφήνοντας τη σύγκρουση επί της ουσίας των αλλαγών για το διάστημα προ και μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Δεν απουσίασαν, όμως, τα στοιχεία πολιτικής. Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Σάββα Τσιτουρίδη στο «κοινωνικά άδικο ασφαλιστικό σύστημα» και η θέση ότι «η μεταρρύθμιση επιβάλλεται και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο υπουργός Απασχόλησης φωτογράφισε εκ νέου «ρετιρέ», ομιλώντας για πολλούς αδικημένους αλλά και «λίγους ευνοημένους, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δεκαετία του ’80 προνόμια, υψηλές συντάξεις και χαμηλά όρια ηλικίας». «Ενα κράτος δικαίου οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες με ισονομία», υπογράμμισε, προδιαγράφοντας αλλαγές υπέρ των ασθενεστέρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας που έθεσε το, σαφώς περιοριστικό, οικονομικό πλαίσιο του ασφαλιστικού διαλόγου: «Οσοι υποβάλλουν προτάσεις που προβλέπουν περαιτέρω δαπάνες, ας προτείνουν και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, αλλά και τις προτάσεις τους για τον περιορισμό των υπαρχόντων ελλειμμάτων».

Από την πλευρά τού ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η προσέγγιση του υπουργού Απασχόλησης για αδικημένους και ευνοημένους «παρουσιάζει το ασφαλιστικό ως πρόβλημα ενδοεργασιακό που λύνεται με ανακατανομή μεταξύ αδικημένων και ευνοημένων», έθεσε 7 προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ άλλων, ομαλή χρηματοδότηση ταμείων, εφαρμογή νόμου Ρέππα) ενώ ζήτησε τη συνεχή ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής, τόσο από την Επιτροπή Σοφών όσο και από τις άλλες, που θα συγκροτηθούν για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και τα βαρέα-ανθυγιεινά (η σχετική τροπολογία ενδέχεται να κατατεθεί ίσως και σήμερα στη Βουλή). Η Επιτροπή του Κοινοβουλίου για το Ασφαλιστικό δεν αποκλείεται να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση με τον υπουργό Απασχόλησης να έχει καταθέσει λίστα 22 φορέων προς ακρόαση.

Ο κ. Αναλυτής επικεφαλής για τις νέες αναλογιστικές μελέτες

Ο κ. Νίκος Αναλυτής, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, θα προΐσταται της Επιτροπής που θα αναλάβει τη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων και επικαιροποιημένων αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού. Στην ίδια επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευ. Δημητρακάκης, του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πλ. Σακελλάρης και δύο γενικοί διευθυντές από τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης. Η κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση και στον κ. Πλάτωνα Τήνιο, πρώην σύμβουλο του Κώστα Σημίτη, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ για την αποδοχή της. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι προτάσεις κομμάτων και κοινωνικών εταίρων για την πλήρη συγκρότηση της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή