Βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση

Βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαμόρφωση ενός νέου συνταγματικού πλαισίου, που θα επιφέρει τη βελτίωση και ανανέωση της κρατικής μηχανής, την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, αποβλέπουν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Η σημαντικότερη τομή στο Δημόσιο επέρχεται με την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων, καθώς προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 103, ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Ο μεγάλος ασθενής σ’ αυτόν τον τόπο είναι ο δημόσιος τομέας. Χρειάζεται βαθιές τομές, θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να απαλλάξουμε τις γενιές του αύριο από την ακαμψία της μονιμότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης:

– Αρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο και εφόσον διαπιστώνεται ότι ζητείται για αδίκημα, που συνδέεται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων ή για πολιτικούς λόγους.

– Την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

– Αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τα δάση ώστε να εξυπηρετηθεί η αρχή της «βιώσιμης ανάπτυξης».

– Τη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον περιορισμό χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές.

– Την αυστηροποίηση του ελέγχου του «πόθεν έσχες», που θα ασκείται από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

– Τη «λελογισμένη» αύξηση των βουλευτών Επικρατείας.

– Τη ρητή καθιέρωση προσωπικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων για παράνομες και υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή