Ισχυρό Συνταγματικό Δικαστήριο

Ισχυρό Συνταγματικό Δικαστήριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που προτείνεται να ιδρυθεί, εκτός από τον έλεγχο της τελικής συνταγματικότητας των νόμων, θα έχει και τις εξής αρμοδιότητες:

– Θα αποφαίνεται για θέματα που αφορούν τις αποδοχές των δικαστών, πρόβλεψη που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των τελευταίων.

– Θα ελέγχει το κύρος των εκλογών.

– Θα ελέγχει τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των λειτουργικών δαπανών βουλευτών και πολιτευτών.

– Θα ελέγχει το πόθεν έσχες και θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, που θα φτάνουν έως και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρότεινε την αναθεώρηση των εξής άρθρων:

Αρθρο 17: Θα προβλέπεται ρητή αναφορά στην έννοια της ιδιοκτησίας και θα προστατεύεται και η πνευματική ιδιοκτησία και πνευματική δημιουργία.

Αρθρο 20: Καθιερώνεται εύλογος χρόνος για την παροχή δικαστικής προστασίας στους πολίτες.

Αρθρο 22: Καθιερώνεται υποχρέωση του κράτους στην παροχή κοινωνικής μέριμνας στους πολίτες με σκοπό την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αρθρο 78: Αλλάζει ο τρόπος εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους που θα γίνεται μόνο με ειδικό νόμο.

Αρθρο 95: Ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έχει την αρμοδιότητα για την εκδίκαση διαφορών σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις.

Αρθρο 98: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθιερώνεται ειδικό τμήμα για τον έλεγχο στην κατάρτιση μεγάλων συμβάσεων από το Δημόσιο.

Αρθρο 28: Αναδιατυπώνεται η ερμηνευτική δήλωση για τη μεταφορά διεθνών κανόνων στην εσωτερική έννομη τάξη ώστε να γίνεται με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Αποκλίσεις για τον Πρόεδρο

Την άποψη ότι η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου- δεν συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος, εξέφρασε χθες ο κ. K. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς σχετικά, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος, σημειωτέον, πρώτος έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης εδώ και μια δεκαετία, πρότεινε να δοθούν «ελαφρώς αυξημένες αρμοδιότητες» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν ο πρώην πρόεδρος της N. Δ. κ. Μιλ. Εβερτ και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε και αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας, καθώς δεν μπορεί να εκλέγονται άμεσα και ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ανεδαφική» χαρακτήρισε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάν. Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας φόβους ότι υφίσταται κίνδυνος πολιτειακού θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή