ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. – Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Νέα συνάντηση Καραμανλή με Ερντογάν στη Βιέννη

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στις 8.30 σήμερα το πρωί στην Βιέννη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών της Λατινικής Αμερικής – Καραϊβικής. Το ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, που βρίσκεται στην περιοχή Πράτερ, ζήτησε ο κ. Ερντογάν και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η δεύτερη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών σε διάστημα δέκα ημερών. Επιπλέον, επειδή πραγματοποιείται στον απόηχο της αντίδρασης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας» και προειδοποιώντας για «συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αυτές, σημείωναν ότι «η ιστορία είναι ιστορία» και προσέθεταν ότι «το ζητούμενο δεν είναι να την ξαναγράψουμε, αλλά οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Δύναμη» κ. Κεμάλ Κεριντσίζ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, ζητώντας να ασκηθούν διώξεις κατά του κ. Ερντογάν, των υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και των κληρικών που λειτούργησαν στη βασιλική του Αγίου Ιωάννη στην Πέργαμο. O κ. Καραμανλής θα έχει εξάλλου το μεσημέρι συνάντηση στη Βιέννη με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Ραμόν Βασκέζ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χρ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ – ΟΛΙ ΡΕΝ

Απρόθυμη ακόμη η Τουρκία

Την απροθυμία της Τουρκίας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, τόσο σε ό,τι αφορά την Κύπρο όσο και σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ενωση, εξέτασαν στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολι Ρεν ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής και ο ευρωβουλευτής κ. Π. Μπεγλίτης. Με τον κ. Ρεν να προβλέπει από καιρό «θερμό φθινόπωρο» στις σχέσεις Βρυξελλών – Αγκυρας και τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2007 να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομη βελτίωση της κατάστασης, οι κ. Παπουτσής και Μπεγλίτης επισήμαναν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, πάντοτε όμως υπό την προϋπόθεση της εκ μέρους της εκπλήρωσης των όρων και κριτηρίων που έχουν τεθεί. Οι κ. Παπουτσής και Μπεγλίτης συζήτησαν με τον κ. Ρεν για την αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής περί της εντάξεως το 2007 ή το 2008 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μάργκο Βάλστρομ, με την οποία συζήτησαν το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Λύση με συμφωνία των κοινοτήτων

«Ποτέ ξανά δεν θα τεθεί μπροστά στον λαό, σε δημοψήφισμα, λύση που δεν θα είναι από πριν συμφωνημένη από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΟ. O κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «από την ισχύ την οποία θα έχουν οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης, θα κριθεί εάν η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τυγχάνει ή όχι της υποστήριξης του λαού, αλλά και θα αποτελέσει την αποτρεπτική ασπίδα σε άλλες πιέσεις που είναι δυνατόν να ασκηθούν».

ΥΠΟΘΕΣΗ ALPHA ΚΑΤΑ ΑΥΡΙΑΝΗΣ

Στο αρχείο η μήνυση Κοντομηνά

Στο αρχείο τέθηκε με διάταξη της εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Θεοδωροπούλου η μήνυση που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς για εκβίαση σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Αυριανή» Γιώργου Κουρή.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

Επίκαιρες ακόμη οι «λαοσυνάξεις»

Οι λαοσυνάξεις αποτελούσαν και αποτελούν τον πλέον επίσημο συνταγματικά κατοχυρωμένο ευπρεπή και δημοκρατικό τρόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας των πολιτών και συνεπώς του πιστού λαού, επισημαίνεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες η Αρχιεπισκοπή. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται εσφαλμένη η ερμηνεία που έκαναν ορισμένα ΜΜΕ σε σχέση με όσα είπε ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος μιλώντας σε κληρικούς της Αρχιεπισκοπής υπογράμμισε ότι «πέρασε η εποχή που σηκώναμε μαύρες σημαίες, καθώς ο λαός δεν επιδοκιμάζει τέτοιους παλικαρισμούς». Η Αρχιεπισκοπή διευκρινίζει ότι ο κ. Χριστόδουλος δεν αναφερόταν στις λαοσυνάξεις, αλλά σε ακραίες αντιδράσεις μιας μειοψηφίας των πιστών, που κατά το παρελθόν προσέφυγε σε διαμαρτυρίες έξω από κινηματογραφικές αίθουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή