Επιθετικός ο Ερντογάν για Ποντιακό και Θράκη

Επιθετικός ο Ερντογάν για Ποντιακό και Θράκη

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετικότερη στάση έναντι της Αθήνας υιοθετεί το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα, εγείροντας συνεχώς νέα θέματα στις διμερείς σχέσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη 45λεπτη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, χθες στη Βιέννη, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαμαρτυρία του ως προς την ανέγερση μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ευαισθησία στη χώρα του για τέτοια ζητήματα». Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από τη Σμύρνη ότι η ανέγερση του μνημείου «σκιάζει τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών». Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν επανήλθε, όπως είχε πράξει και κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών προ δεκαημέρου στη Θεσσαλονίκη, στο θέμα των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Εναντι αυτής της επιθετικής στάσης, η ελληνική πλευρά υιοθετεί χαμηλούς τόνους, αρκούμενη να δηλώσει ότι στη χθεσινή συνάντηση ετέθησαν θέματα «χαμηλής πολιτικής». Η τακτική της Αγκυρας αποσκοπεί να μεταφέρει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διμερές ελληνοτουρκικό πεδίο, σε μια περίοδο μάλιστα που η ευρωπαϊκή προοπτική της αμφισβητείται πλέον ανοικτά στις ισχυρότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή