Και ζήτημα Ποντίων θέτει τώρα η Αγκυρα

Και ζήτημα Ποντίων θέτει τώρα η Αγκυρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των Ποντίων προσέθεσε από χθες η Τουρκία στη γεμάτη από απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το έπραξε, μάλιστα, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της γείτονος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπικά το θέμα στον κ. K. Καραμανλή, με αφορμή την ανέγερση μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. H συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί, κατόπιν αιφνιδιαστικού αιτήματος της τουρκικής πλευράς στη Βιέννη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της E.E. και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το ζήτημα συμπεριελήφθη κατά τη 45λεπτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών απλώς μέσω μιας «αποστροφής του λόγου του κ. Ερντογάν», ότι δηλαδή «υπάρχει ευαισθησία στη χώρα του για τέτοια ζητήματα». Σημειώνεται ότι για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, παρ’ ολίγον να προκληθεί τα τελευταία 24ωρα σοβαρή διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία και τον Καναδά, ενώ χθες ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. A. Γκιουλ δήλωσε ότι η ανέγερση του μνημείου στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη των Ποντίων αποτελεί «σκιά στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών».

Η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις κρατάει χαμηλούς τόνους και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ευρωπαϊκή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον των λαών μας». Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι κινήθηκε και η χθεσινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, με την επισήμανση πως κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν «κυρίως οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα εν όψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινά».

Ωστόσο, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι η τουρκική πλευρά, κλιμακώνοντας διαρκώς τις απαιτήσεις της, θέτει σειρά ζητημάτων στους Ελληνες συνομιλητές της, και μεταξύ αυτών:

– Τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία παγίως χαρακτηρίζει «τουρκική».

– Την «παρενόχληση» τουρκικών μαχητικών από την ελληνική Αεροπορία στο Αιγαίο. Στην «επιχειρηματολογία» της ήρθε να προστεθεί την τελευταία εβδομάδα και η ελληνική στάση έναντι της άσκησης των τουρκικών δυνάμεων στο κεντρικό Αιγαίο για «έρευνα και διάσωση».

– Την παρουσίαση των τουρκικών δραστηριοτήτων από τον ελληνικό Τύπο, διότι όπως υποστηρίζει η τουρκική ηγεσία, δεν συμβάλλει με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται στη διαφύλαξη του «επιδιωκόμενου κλίματος στις διμερείς σχέσεις».

Παρ’ όλα αυτά και ενώ εκκρεμεί (ανταποδοτική της προ ενός και πλέον έτους του κ. Π. Μολυβιάτη στην Αγκυρα) επίσκεψη του κ. Γκιουλ στη χώρα μας, χθες ανακοινώθηκε ότι η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταβεί στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, με την αφορμή της διεξαγωγής εκεί ελληνοτουρκικού δημοσιογραφικού συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της.

Την ίδια στιγμή, και ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της E.E. με την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να τεθεί βέτο από πλευράς της Λευκωσίας στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αφορμή την προκλητική άρνηση της Αγκυρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία – μέλος της Ενωσης. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν την αμερικανική πλευρά να «ανησυχεί» και ως προς τη στάση την οποία θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε ένα ενδεχόμενο κυπριακό βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή