Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος γενοκτονιών

Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος γενοκτονιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημεία και ανδριάντες για τη γενοκτονία των Ποντίων εσείς; Μουσεία και ανδριάντες για τους Τούρκους που έσφαξαν οι Ελληνες στους Βαλκανικούς πολέμους και την Πελοπόννησο το 1821 εμείς! Ο ψυχρός πόλεμος των «γενοκτονιών» μαίνεται για τα καλά στις δύο πλευρές του Αιγαίου, τροφοδοτώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Τούρκοι αντέδρασαν στα αποκαλυπτήρια, πριν από λίγες ημέρες από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο, ανδριάντα στη μνήμη της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου στο κέντρο της πόλης. Διαμαρτυρήθηκαν επισήμως διά του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ανεστάλη με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς η αδελφοποίηση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι και οι «Γκρίζοι Λύκοι» δρομολογούν την ανέγερση μνημείου στα Ιψαλα στη μνήμη των Τούρκων «που εξολοθρεύτηκαν στην Ανατολική Θράκη» κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και κατηγορούν την Ελλάδα ότι «διέπραξε πλήθος γενοκτονιών»(!) στις οποίες κατατάσσουν τις «σφαγές που διαπράχθηκαν από την Ανατολική Ανατολία έως τη Σακάρια (Σαγγάριος)» και «την εξόντωση, το 1821, στην Πελοπόννησο 15.000 Τούρκων». Οπως ανακοινώθηκε από τον σύλλογο «Ενωση Μεγάλων Νομικών», με δική του πρωτοβουλία, την οποία συνδράμουν άλλες τριακόσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, άρχισαν ήδη οι εργασίες ανέγερσης μουσείου – μνημείου στα Ιψαλα.

Το θέμα έλαβε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις. H αρχή έγινε με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ναμίκ Ταν, που μίλησε για «δήθεν γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», υποστήριξε ότι «αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία ιστορική και επιστημονική βάση» και δήλωσε πως «ενέργειες τέτοιου είδους επιφέρουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις». Εις απάντηση, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν ότι «η ιστορία είναι ιστορία» και εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κάλεσαν την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, τονίζοντας πως «μια τέτοια κίνηση θα απενοχοποιήσει τις επόμενες γενιές».

Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος ανδριάντας που ανεγείρεται στη Θεσσαλονίκη μετά εκείνον της Θέρμης, ενώ απόφαση για εγκατάσταση έχει λάβει και το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.

Η Τουρκία εμφανίζεται ευερέθιστη στις κατηγορίες περί γενοκτονίας του αρμενικού, κυρίως, αλλά και του ποντιακού στοιχείου, αντιδρώντας σπασμωδικά όταν στα διεθνή φόρα και τα Κοινοβούλια της Δύσης τίθεται ζήτημα αναγνώρισής τους. Τις τελευταίες μέρες, ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Παρίσι ώστε να αποτραπεί η ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο νόμου, που προβλέπει ακόμη και ποινικές κυρώσεις σε όσους αρνούνται τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» στη μαζική εξολόθρευση του αρμενικού στοιχείου από τους Τούρκους το 1915. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, εξέφρασε, από τη Βιέννη, την ελπίδα πως «η γαλλική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να εισαγάγει τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων ως έναν ιό ανάμεσα στις σχέσεις των δυο χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή