ΑΔΑΕ: άρση απορρήτου για 30 κινητά

ΑΔΑΕ: άρση απορρήτου για 30 κινητά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση του απορρήτου τριάντα περίπου κινητών τηλεφώνων συνδρομητών των εταιρειών Vodafone και Cosmote έχει ζητήσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς από αυτά έχουν γίνει κλήσεις προς τα τηλέφωνα – σκιές κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Το νέο αυτό στοιχείο δίνει νέα διάσταση στη διερεύνηση του μεγάλου σπανδάλου των υποκλοπών και πιθανώς οδηγεί και σε φυσικά πρόσωπα, που βεβαίως δεν καλούσαν στο σύνολό τους από λάθος ή από σύμπτωση τα καρτοκινητά μέσω των οποίων διεκπεραιώνονταν οι υποκλοπές και η αποθήκευση των συνομιλιών σε μνήμη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πληθώρα στοιχείων

Τα τριάντα ύποπτα κινητά έχουν στείλει SMS, έχουν κάνει σύντομες κλήσεις αλλά και μεγάλης διάρκειας, ενώ κάποια από αυτά καλούν σε τακτά διαστήματα κάποιες από τις περιβόητες σκιές της ειδικής αποστολής.

Για την άρση του απορρήτου αυτών των νέων εμπλεκόμενων τηλεφώνων έχουν ήδη εκδοθεί τα σχετικά βουλεύματα από τον εισαγγελέα, ενώ οι εταιρείες αποστέλουν τμηματικά σε δισκέτες τα μεγάλου όγκου στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, με αποτέλεσμα να έχει πλέον δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με στοιχεία που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Με αυτά τα στοιχεία η έρευνα της ΑΔΑΕ φαίνεται ότι διέρχεται την κρισιμότερη και δυσκολότερη φάση της, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μπορεί να προσεγγισθούν οι ένοχοι ή κάποιοι συνεργάτες τους. Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η εμπλοκή των τριάντα επιπλέον κινητών τηλεφώνων με το σύστημα των «τηλεφώνων – υποκλοπέων» κρύβει πιθανώς το μεγάλο λάθος των δραστών, οι οποίοι μπορεί να έδιναν μέσω αυτών εντολές στα καρτοκινητά, μπορεί να έκαναν ρυθμίσεις ή διορθώσεις ή ακόμη και συνεννοήσεις. Κάποια από αυτά είναι καρτοκινητά, ενώ άλλα με συμβόλαιο.

Η ΑΔΑΕ έχει ζητήσει να πληροφορηθεί ποιοι είναι οι κάτοχοι, με ποιους μιλούσαν είτε όταν καλούσαν είτε όταν καλούνταν, προκειμένου να συσχετισθεί η συμπεριφορά τους και το timing με τη «δραστηριότητα» των υποκλοπών. Ιδιαίτερα θα εστιαστεί η έρευνα στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις και σε αυτές μεγάλης διάρκειας. Το ίδιο θα γίνει και με τα 12 σταθερά τηλέφωνα του OTE που έχουν καλέσει την ίδια ύποπτη περίοδο κάποια τηλέφωνα – σκιές και των οποίων ήρθη το απόρρητο. Προς στιγμήν ο OTE έχει δώσει τα στοιχεία των κατόχων των εμπλεκόμενων αριθμών (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) και τις εξερχόμενες κλήσεις τους.

Η μοιραία κλήση

Ηδη το ξήλωμα του πουλόβερ άρχισε από μια κλίση από καρτοκινητό-σκιά σε τηλέφωνο της TIM, για να εμπλακούν στην υπόθεση άλλα δύο ύποπτα τηλέφωνα της ίδιας εταιρείας που ήταν ενεργά μόνο για ένα μήνα (τον Ιούνιο του 2004).

Με ένα λόγο, στην υπόθεση των υποκλοπών και της κατασκοπείας φαίνεται ότι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, Cosmote και TIM), ενώ κρίσιμα θεωρούνται τα δεδομένα των συνδρομητών του OTE που έκαναν κλήσεις από τους 12 αριθμούς που εντοπίσθηκαν από τα CDRs (Call Data Recorders) των «σκιών».

Η ΑΔΑΕ τώρα ίσως χρειάζεται να φτιάξει εκ των ενόντων ένα έξυπνο software για να ξεχωρίσει τα ύποπτα τηλέφωνα που η συμπεριφορά τους συσχετίζεται με τα τηλέφωνα των υποκλοπών και να μην πνιγεί από την πλημμυρίδα των στοιχείων.

Πάντως, μάλλον φαίνεται ότι με δικαστική συνδρομή θα επιχειρηθεί να βρεθούν οι κάτοχοι των τηλεφώνων στις ΗΠΑ, στη M. Βρετανία, στη Σουηδία, στην Αυστραλία κ.ά. που δέχθηκαν SMS από τα τηλέφωνα-σκιές. Βέβαια, θεωρείται κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι για τα SMS που εστάλησαν φαίνεται μόνο ο αριθμός του κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή