ΠΑΣΟΚ: Οι προτάσεις κορυφαίων στελεχών

ΠΑΣΟΚ: Οι προτάσεις κορυφαίων στελεχών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας οδηγούν το ΠΑΣΟΚ οι προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς μια σειρά από κορυφαία στελέχη, είτε δημοσίως είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, απορρίπτουν τη ρύθμιση για την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την τροποποίηση της διάταξης για τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι τριβές για το ζήτημα του Συντάγματος έρχονται ως συνέχεια των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων με επίκεντρο την τροπολογία για τους ανέργους της Νάουσας, με αποτέλεσμα τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκτιμούν πως όποια δυναμική είχε αποκτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους αμέσως προηγούμενους μήνες, έχει πλέον εξανεμιστεί. Μάλιστα αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι εάν δεν προκύψουν μείζονα γεγονότα, που θα πλήττουν την κυβερνητική εικόνα, το προβάδισμα της Ν.Δ. θα είναι σαφές στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου, με τις οποίες θα «κλείσει» η τρέχουσα πολιτική περίοδος, ενώ στόχος της Χαριλάου Τρικούπη ήταν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, έστω και οριακά.

Πώς προσεγγίζουν, όμως, τη δέσμη των «δέκα προτάσεων», που κατέθεσε για εσωκομματικό διάλογο ο κ. Γ. Παπανδρέου, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Απ. Κακλαμάνης. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εμφανίζεται να συμφωνεί με τις περισσότερες ρυθμίσεις που πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν κρύβει, όμως, τον προβληματισμό του για το ποιοι επιχειρηματίες θα «επενδύσουν» στην ιδιωτική εκπαίδευση εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ επιφυλάξεις διατηρεί και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πολιτική σταθερότητα στη χώρα η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μέσω άμεσης εκλογής από «ενεργούς» πολιτικούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, η εκτίμηση του κ. Κακλαμάνη ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα αξιοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση ως όχημα για πρόωρες εκλογές, τον Οκτώβριο ή την προσεχή άνοιξη.

Ευάγγ. Βενιζέλος. Λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τη «φιλοσοφία» της πρότασης του κ. Γ. Παπανδρέου, διατυπώνοντας την άποψη ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει συνταγματικά, αλλά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο «διαχειρίζονται» ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις θέσεις του για το Σύνταγμα, καθώς θεωρεί ότι επιχειρούν να τον εμφανίζουν ως ευρισκόμενο σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Α. Τσοχατζόπουλος. Υπήρξε ο μόνος που διαφώνησε δημοσίως με την προοπτική άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη διάταξη αφήνει να διαφανεί ότι έχει και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

Μιλένα Αποστολάκη. Αποτιμά ως θετική την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς, όπως αναφέρει, λειτουργεί ενισχυτικά στη γενικότερη θέση του για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δημ. Ρέππας. Προσεγγίζει θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον σχεδιασμό για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση «σταυρού και λίστας». Αντιθέτως, φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις για την προοπτική δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Γ. Παπαντωνίου. Εμφανίζεται πλήρως αντίθετος με την προοπτική υιοθέτησης κάποιας παραλλαγής του «γερμανικού» εκλογικού συστήματος «σταυρός και λίστα», εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον αρχηγικό χαρακτήρα των δύο μεγάλων κομμάτων.

Χ. Καστανίδης – Βάσω Παπανδρέου. Παρότι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου αναδεικνύουν τον προοδευτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν προβληματισμό για το πώς μπορεί να υιοθετηθεί η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Π. Ευθυμίου. Διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επικράτησε του κ. Κ. Καραμανλή «στον πρώτο γύρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης για το Σύνταγμα. Ο ίδιος αναμένεται ότι θα μετέχει στην ομάδα που θα «διαχειριστεί» στη Βουλή από πλευράς ΠΑΣΟΚ την αναθεωρητική διαδικασία. Πάντως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μ. Χρυσοχοΐδης – Κ. Σκανδαλίδης. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν «ορατό» προοδευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο πρώτος θα εισηγηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα να εισαχθεί ο θεσμός του περιφερειακού βουλευτη, ενώ ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και το εκλογικό σύστημα, καθώς είχε πρώτος προτείνει την υιοθέτηση κάποιας παραλλαγής του «γερμανικού» μοντέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή