«Υποκριτικός ο θόρυβος με τον βουλευτή Ιλχάν»

«Υποκριτικός ο θόρυβος με τον βουλευτή Ιλχάν»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O ρεπόρτερ που ακολουθούσε για λογαριασμό τηλεοπτικού «πρωινάδικου» τη μουσουλμάνα υποψήφια υπερνομάρχη κ. Γκιουλμπαγιάζ Καραχασάν σε περιοδεία της στη Δράμα, επέμενε φορτικά να μάθει τις θέσεις της για τη γενοκτονία του ποντιακού στοιχείου και των Αρμενίων, εάν η βόρεια Κύπρος είναι κατεχόμενη, εάν ο μπακλαβάς είναι τούρκικο ή κυπριακό προϊόν. Το γεγονός ότι η Δράμα ανήκει στις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία και οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά, μη έχοντας άλλη επιλογή ουδόλως ενδιέφεραν την «κάμερα» και βεβαίως τον «ελληνικό λαό», στο όνομα του οποίου υποβαλόταν οι ερωτήσεις προς τη νεαρή δικηγόρο και νεόκοπη πολιτικό.

Τα ίδια, πάνω κάτω, έγιναν και στην Ξάνθη, όπου τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας(!) και απειλούνται με αφανισμό 20.000 οικογένειες καπνοκαλλιεργητών. Κάπως έτσι προδιαγράφεται ο προεκλογικός «διάλογος» και στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας της υπερνομαρχίας, αλλά και τη Ροδόπη. Ο κίνδυνος «τουρκοποίησης» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, διά του εκτροχιασμού του προεκλογικού διαλόγου από το πεδίο των προβλημάτων της καθημερινής ζωής χριστιανών και μουσουλμάνων, στην αντιπαράθεση γύρω από τα εκκρεμή ελληνοτουρκικά ζητήματα, είναι ορατός και απειλεί να δυναμιτίσει την ηρεμία και την αρμονική συμβίωση πλειονότητας και μειονότητας.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας το κείμενο 606 εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας, που αυτοαποκαλούνται ως «τουρκική μειονότητα», σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, διεθνώς αποδεκτή». Χαρακτήρισε επίσης «υποκριτικό» τον θόρυβο, που επικεντρώνεται στον μουσουλμάνο βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αχμέτ Ιλχάν όταν, όπως τόνισε, «το κείμενο έχει υπογραφεί και από ορισμένους εκλεγμένους εκπροσώπους της μειονότητας στην προηγούμενη Βουλή, που προέρχονταν από τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης».

Η ευκολία με την οποία οι πάντες και τα πάντα στη Θράκη κατατάσσονται, από μερίδα των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου, στα «σχέδια της Αγκυρας», στην καλύτερη -και την πιο αθώα- των περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια. Γιατί άραγε εξεγείρονται κάποιοι εναντίον της κ. Καραχασάν και δεν έκαναν το ίδιο στις νομαρχιακές εκλογές του 1998, όταν υποψήφιος για την υπερνομαρχία Ροδόπης-Εβρου ήταν το προβεβλημένο στέλεχος της μειονότητας και του ΣΥΝ κ. Μουσταφά Μουσταφά; Δεν το γνώριζαν ή δεν υπήρχε θέμα «συνδιοίκησης» της Θράκης τότε;

Ο κ. Αχμέτ βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» για μια επίσκεψή του στην Αγκυρα και για το ότι υπέγραψε κείμενο, στο οποίο γίνεται αναφορά στην «τουρκική μειονότητα» και σε κινητοποιήσεις σε «δημοκρατικό πλαίσιο». Η αποκάλυψη θα ήταν πράγματι συγκλονιστική, αν τέτοια ταξίδια δεν ήταν και εξακολουθούν να είναι στην πολιτική συμπεριφορά όλων των βουλευτών της μειονότητας και κείμενα, σαν και αυτό, δεν υπογράφονταν «δέκα την ημέρα» από παράγοντες των μουσουλμάνων. Πώς, όμως, πρέπει να σχολιάσει κανείς τους «κεραυνούς» του υπεύθυνου επί των Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Παπουτσή για το θέμα Αχμέτ, όταν την ίδια μέρα ο «πράσινος» δήμαρχος Σαπών παραχωρούσε στον παράνομο «σύλλογο Τούρκων επιστημόνων Δυτικής Θράκης» αίθουσα για τη διεξαγωγή εκδήλωσης; Ή μήπως δεν γνώριζε ότι η νομαρχιακή σύμβουλος Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Σιμπέλ Μουσταφάγλου παρέστη προσφάτως σε συνεστίαση του κόμματος του Μπαχτσελί στην Κεσάνη της Τουρκίας, εκφωνώντας μάλιστα πύρινο λόγο για τα προβλήματα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»;

Η εμπλοκή ευαίσθητων εθνικών θεμάτων στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, όμως τα μηνύματα από τη Βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ποντιακές οργανώσεις πιέζουν προεκλογικά υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες για την ανέγερση ανδριάντων και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Οσο για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οσονούπω αναμένεται να μπει και αυτή στο παιχνίδι, αφού ως γνωστόν το θέμα αγγίζει ευαίσθητες χορδές στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τις οποίες επίδοξοι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες, με πρώτον τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, άρχισαν ήδη να χαϊδεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή