«Ιδιοι συντελεστές φορολογίας για όλους»

«Ιδιοι συντελεστές φορολογίας για όλους»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων με τους ίδιους συντελεστές με τη φορολογία εισοδήματος διατύπωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ δεσμεύθηκε για την κατάρτιση ενός πολυετούς προϋπολογισμού από μηδενική βάση, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική «προσωπικής εύνοιας» προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές και την πεποίθηση ότι θα διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, κάλεσε τις επιχειρήσεις «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να αυξήσει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, να συμβάλει περισσότερο στην τεχνολογική έρευνα, να προβεί στη λήψη μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, και κυρίως «περισσότερες επενδύσεις, ανάληψη πρωτοβουλιών και ρίσκου, καθώς και εγκατάλειψη της λογικής της εξάρτησης των επιχειρηματικών προσπαθειών από το κράτος». «Τέλος, στην πελατειακή, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη για τον τόπο», υπήρξε η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επεξηγώντας τη θέση του για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ τάσσεται ακόμη και υπέρ της περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη που κατευθύνονται σε επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, γιατί το εισόδημα από τα διανεμόμενα κέρδη θα πρέπει να φορολογείται λιγότερο από το εισόδημα από τη μισθωτή εργασία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην προωθούμενη από την κυβέρνηση μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, υποστηρίζοντας πως ευνοεί σχεδόν αποκλειστικά τα ανώτατα εισοδήματα. Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε ως μείζον πρόβλημα το υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά εκτίμησε πως μέσω της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του εξορθολογισμού των δαπανών, θα καταστεί δυνατή η ουσιαστική του μείωση.

Η ευελιξία

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η αύξηση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας είναι εφικτή μόνο με την παράλληλη ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ επανέλαβε το πλαίσιο θέσεων που παρουσίασε πρόσφατα για το ασφαλιστικό. Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της απογραφής: «Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η ουσία είναι ότι θα παραλάβουμε μια οικονομία η οποία θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ακόμη υπό δημοσιονομική επιτήρηση για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, ως αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών της ψευδεπίγραφης, αλλά και καταστροφικής απογραφής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή