Δύσκολα τώρα προανακριτική για τους TOR

Δύσκολα τώρα προανακριτική για τους TOR

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπρός ο γκρεμός της πολιτικής εντάσεως και πίσω το ρέμα της πολιτικής δεσμεύσεως. Σε μεγάλο πολιτικό δίλημμα βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία μετά την κατάθεση, από προχθές, στη Βουλή του συμπληρωματικού πορίσματος του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Π. Αθανασίου, που διενεργεί την προανάκριση για τη σκανδαλώδη προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 το 1999. Το πόρισμα, που ελέγχει στη φάση αυτή τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, ρίχνει και πάλι την ευθύνη στη Βουλή να εξετάσει εκ νέου τις τυχόν υπουργικές ευθύνες για τέσσερα συνολικά αδικήματα. Κι αυτό, γιατί οι εξεταζόμενοι, το στρατιωτικό, δηλαδή, προσωπικό που στελέχωσε τις επιτροπές και υποεπιτροπές και διαπραγματεύθηκαν το πλέον σκανδαλώδες τμήμα της αμαρτωλής συμβάσεως, αυτό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, άφησαν να εννοηθεί ή είπαν στον εισαγγελέα κατά την εξέτασή τους, ότι οι πράξεις τους τελούσαν εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εν τέλει ότι δεν έκαναν προσωπικό παιχνίδι.

Καταλυτική είναι η τελευταία παράγραφος του διαβιβαστικού πορίσματος του εισαγγελέα προς τη Βουλή: «… Σε σχέση με τα λοιπά μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπογραφή και εκτέλεση της υπ’ αριθμ 7/99 συμβάσεως αντισταθμιστικών ωφελημάτων φρονώ ότι η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή κατά τα οριζόμενα στα σχετικά άρθρα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθ’ όσον όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν ενεκρίθησαν στη συνέχεια από τον τότε καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης….

Το πρόβλημα είναι το «τάιμινγκ», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι ενάμιση ακριβώς μήνα πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Ολομελείας, που οριοθετεί και την οριστική παραγραφή της υποθέσεως, τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης, για την οποία ζητούμενο είναι μόνο η συναίνεση, το να ανοίγεται μία προανακριτική επιτροπή είναι μεγάλο ρίσκο. Αφενός, γιατί η ίδια η εξεταστική επιτροπή του φθινοπώρου 2004 κατέληξε κατά πλειοψηφίαν στην απόδοση πολιτικών ευθυνών και μόνον, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση «βρωμούσε» από μακριά με την εμπλοκή λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους, ύποπτα πρόσωπα του αθέατου κόσμου των οπλικών μπίζνες και αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα. Τότε, άλλωστε ζητούμενο ήταν το κλίμα συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αφετέρου ο προβληματισμός είναι για την «θυματοποίηση» δύο στελεχών, των πρώην υπουργών Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλου (για τον οποίο μάλλον έχει παραγραφεί η υπόθεση ούτως ή άλλως) και Γ. Παπαντωνίου, που θεωρούνται ήδη «καμένα χαρτιά» από τη σημερινή ηγεσία, ενώ ταυτόχρονα θα συσπειρώσει -όσο είναι δυνατό στην κατάσταση μονίμου εσωστρέφειας που βρίσκεται- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως εν όψει δημοτικών. Βουλευτές της κυβερνητικής πτέρυγας, που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, δεν τη θεωρούν και την πλέον επιτυχή απόπειρα στο μέτωπο της πάταξης της διαφθοράς σε ένα χώρο κατ’ εξοχήν ζέοντα και ύποπτο. Δεν προέκυψαν όμως τα στοιχεία, τα οποία παρ’ όλα αυτά, έστω ως αποχρώσες ενδείξεις προέκυψαν μετά το κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής.

Τα στοιχεία, που περιγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα, αλλά και έχουν γίνει γνωστά μέσω των ατύπων αυτονόητων ενεργειών του προέδρου της εξεταστικής, αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ι. Τραγάκη βάζουν πράγματι σε υποψία. Αυτά είναι το άνοιγμα ενός μέρους του τροφοδότη λογαριασμού του πολυπράγμονος διεθνούς εμπόρου όπλων Fuad Al Zayat, που κλείνει μεν το παζλ των χαμένων 25 εκατ. δολαρίων των αντισταθμιστικών, αλλά δεν απαντά πού διοχετεύθηκαν. Δηλ. εν πολλοίς είναι γνωστό πώς δόθηκαν, αλλά όχι σε ποιους.

300.000 δολάρια

Ενας ανακαλύφθηκε κι αυτός γιατί δεν καλύφθηκε πίσω από την ασφάλια των ελβετικών τραπεζών. Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ι. Διαμαντάκος είναι ο μόνος εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ήδη δίωξη από τον κ. Αθανασίου για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Είναι δεδομένο ότι μέσω του λογαριασμού Φουάντ πήρε σε λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου 300.000 δολάρια. Ο ίδιος, που σημειωτέον δεν ήταν μέλος κάποιας επιτροπής που χειρίσθηκε τα TOR, αλλά στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και κατά πολλούς το δεξί χέρι του πρώην γραμματέα Εξοπλισμών κ. Ι. Σμπώκου, υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον αδελφό του, που έκανε εμπόριο όπλων. Ο εισαγγελέας θεώρησε τη δικαιολογία μάλλον ασθενή, αφού μάλιστα, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Διαμαντάκος, τα χρήματα τα δαπάνησε ο ίδιος για να φτιάξει καινούργιο σπίτι στην οδό Χρυσολωρά 35 στο Ιλιον.

Ο κ. Διαμαντάκος, κατά τους γνωρίζοντες, μάλλον ήταν «ψιλικατζής» σε σχέση με αυτά που δόθηκαν σε άλλους. Ομως για το τι πήραν «οι άλλοι», η απάντηση δεν δίδεται από τις ελβετικές αρχές, που δεν ανοίγουν το βασικό κορμό των λογαριασμών στην Ελβετία. «Ενα μικρό δικηγορικό γραφείο στη Γενεύη», λένε οι πληροφορίες, «συνέβαλε στο να αλλάξουν γνώμη οι ελβετικές αρχές που ήσαν έτοιμες να ανοίξουν τους λογαριασμούς». Ποιος χρησιμοποίησε το δικηγορικό γραφείο; Αγνωστο. Πάντως, οι Ελβετοί διεμήνυσαν ότι δεν ανοίγουν τα χαρτιά γιατί η ελληνική Βουλή έχει συστήσει εξεταστική και όχι προανακριτική επιτροπή. Κι αυτό τα λέει όλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή