ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη

Με τη θετική ψήφο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και με τα κόμματα της Αριστεράς να ψηφίζουν, για λόγους αρχής, «λευκό», εγκρίθηκε χθες η τοποθέτηση του πανεπιστημιακού κ. Γ. Μπαμπινιώτη στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Αναπτύσσοντας τις σκέψεις του για τον ελληνικό πολιτισμό, ο κ. Μπαμπινιώτης εμφανίστηκε αποφασισμένος να «αναστήσει» το Ιδρυμα καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να χρεωθεί μια αποτυχία «και θα το παλέψω». Παρά την κοινή έκφραση εκτίμησης και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, ο κ. Μπαμπινιώτης δέχθηκε σειρά ερωτημάτων για την τύχη του Ιδρύματος και την παραίτηση του κ. Στ. Ξαρχάκου. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ξεκινά θέτοντας ως προϋπόθεση τους πόρους λειτουργίας του Ιδρύματος (λόγος παραίτησης Ξαρχάκου), υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα τους αναζητήσει τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγούς – ιδιώτες. Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η δημιουργία «εστιών ελληνικού πολιτισμού», με κύριο έργο τη διδασκαλία και διάδοση της ελληνικής στα Βαλκάνια, στις χώρες της διεύρυνσης και στην Απω Ανατολή. Ανοικτή σε ερμηνείες έμεινε πάντως μία φράση του παριστάμενου υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. Μιλώντας για την επιλογή του κ. Μπαμπινιώτη σημείωσε: «17 χρόνια στη Βουλή, όλοι γνωρίζουν ότι τις επιλογές μου τις στηρίζω και τις στηρίζω μέχρι θανάτου. Αντιλαμβάνομαι ότι οι συνάδελφοι βουλευτές δυσκολεύονται να κάνουν σε μένα τον διαχωρισμό της επικαιρότητας από τον θεσμικό μου ρόλο».

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ H ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Νέος Δημοτικός Κώδικας

Με την επίλυση μιας σειράς χρονίων προβλημάτων που ταλάνιζαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την είχαν καταδικάσει στην εσωστρέφεια, ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της οποίας προσεγγίζει τον πολίτη, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που της αναγνωρίζει το ίδιο το Σύνταγμα. Αυτό τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Παυλόπουλος κατά τη συζήτηση του νέου Κώδικα. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να ισορροπήσει στην ομόφωνη θετική θέση της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κ. Π. Κουκουλόπουλου επί του νέου Κώδικα και της αντιπολιτευτικής κριτικής, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, για διατάξεις που κινούνται σε θετική ή και μη κατεύθυνση, αλλά και για «μικροπαρεμβάσεις, επιμέρους διευθετήσεις και λειτουργικές ρυθμίσεις και μη ανταπόκριση στη σύγχρονη αυτοδιοικητική πραγματικότητα». Ως εκ τούτου τον καταψηφίζει. Κατά του νέου Κώδικα τάχθηκαν και τα κόμματα της Αριστεράς.

ΚΑΤΕΘΕΣΕ H ΗΓΟΥΜΕΝΗ

Η δίκη του κ. Παντελεήμονος

Με την κατάθεση της ηγουμένης της Μονής του Οσίου Εφραίμ, Θεοδοσίας, ξεκίνησε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος, που κατηγορείται ότι το διάστημα 1995-1998 υπεξαίρεσε 277.300 ευρώ από την Ιερά Μονή. «Ο σεβασμιότατος πίεζε την ηγουμένη Μακαρία να του δώσει χρήματα. Η γερόντισσα μάς τα έλεγε, τα ξέραμε όλα», υποστήριξε η σημερινή ηγουμένη της Μονής. Πρ: Πώς την πίεζε; Μαρτ: Την απειλούσε ότι θα την αποκηρύξει. Μετά την εκβίαζε ότι δεν θα μεσολαβήσει για την αγιοκατάταξη του Οσίου Εφραίμ. Στο σημείο αυτό αντέδρασε έντονα ο κατηγορούμενος μητροπολίτης: «Λες ψέματα!», είπε. Κατά το κατηγορητήριο ο κ. Παντελεήμων φέρεται ότι υπεξαίρεσε το εν λόγω ποσό τμηματικά σε διάστημα 3,5 ετών, απειλώντας την ηγουμένη ότι θα τη σύρει στα εκκλησιαστικά δικαστήρια αλλά και δελεάζοντάς την ότι θα μεσολαβούσε για την αγιοκατάταξη του «αμφιλεγόμενου» από την εκκλησία Οσίου Εφραίμ. Ο κατηγορούμενος αρνείται τα όσα του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι οι ίδιες οι μοναχές υπεξαίρεσαν χρήματα από τα παγκάρια της Μονής.

ΚΑΤΑ THN TOYPKIKH ΕΙΣΒΟΛΗ

Επεσαν ηρωικά στην Κύπρο

Σε σεμνή τελετή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία έγινε η παράδοση από το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) των ταυτοποιημένων, με τη μέθοδο DNA, λειψάνων τεσσάρων Ελλήνων στρατιωτικών, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι στρατιωτικοί είναι: ανθ/στής (Ι) Δάβαρης Γεώργιος της Π.Α., (Κορωπί Αττικής), δ/νέας (ΠΖ) Γαλάνης Αναστάσιος (Ν. Ηλείας), δ/νέας (ΠΖ) Αθανασούλας Βασίλειος (Ν. Τρικάλων) και δ/νέας (ΚΔ) Κασιμάκης Σωτήριος (Αίγινα). Στην τελετή της παράδοσης των λειψάνων παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Ιωάννης Λαμπρόπουλος, άλλοι επίσημοι και συγγενείς των πεσόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή