Ανακαλύπτουν πάλι «εκκρεμότητες» στο Αιγαίο

Ανακαλύπτουν πάλι «εκκρεμότητες» στο Αιγαίο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και εντός των επομένων δύο εβδομάδων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο 34ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας. Για το περιεχόμενο των σχεδόν ανά τρίμηνο αυτών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, τηρείται εκατέρωθεν απόλυτη μυστικότητα. Ωστόσο, το περιβάλλον εντός των οποίων διεξάγονται, όπως προκύπτει τόσο από τη γενικότερη τουρκική στάση, όσο και από τοποθετήσεις παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, μοιάζει να εξυπηρετεί επικοινωνιακά την Αγκυρα.

Ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, είναι τα όσα αναφέρει σε υπηρεσιακή έκθεσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), έπειτα από ταξίδι μάλιστα που πραγματοποίησε στη χώρα μας με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και επαφές που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους: «Υπάρχει αριθμός θεμάτων σχετικά με τον εναέριο χώρο του Αιγαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, «που μένει ακόμη να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Για την ανάγκη διμερούς διευθέτησης των «εκκρεμοτήτων» στο Αιγαίο, έχει γίνει λόγος, ως γνωστόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το NATO, αλλά και σε ανεπίσημες συναντήσεις εντός της Ε.Ε.

Τοποθετήσεις, όπως η προαναφερόμενη, δείχνουν σαφώς περισσότερο κοντά στην τουρκική επιχειρηματολογία, την οποία πάντως η ελληνική πλευρά αποκρούει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο ένα πρόβλημα, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που πρέπει να επιλυθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ταυτόχρονα σημειώνεται από την Αθήνα πως για κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς, η οποία έχει χαρακτήρα αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, γίνονται διαβήματα στις τουρκικές αρχές και παράλληλα ενημερώνονται οι διεθνείς Οργανισμοί – μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γεγονότα, ωστόσο, όπως αυτά που κατεγράφησαν στα Ιμια κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη και η πρόσφατη εκ νέου ευθεία αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος είτε για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είτε για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο, καταδεικνύουν ότι η τουρκική ηγεσία όχι μόνο διατηρεί, αλλά σε κάθε ευκαιρία κλιμακώνει την τακτική των αμφισβητήσεών της. Και το πράττει αυτό, εκμεταλλευόμενη προφανώς την ανεκτική στάση από τον διεθνή παράγοντα, αλλά και την ελληνική επιλογή να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μη θέλοντας να δώσει αφορμές για εντάσεις στην περιοχή τέτοιες, που να εξαναγκάσουν την Αθήνα να εγείρει ζήτημα ασυμβατότητας της τουρκικής πολιτικής με τα προαπαιτούμενα για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Αγκυρας.

Χαρακτηριστική της ελληνικής επιλογής για διατήρηση χαμηλών τόνων στα διμερή είναι και η ελληνική «απάντηση» στις εντονότατες τουρκικές διαμαρτυρίες, σχετικά με την έκδοση άδειας από την Ελλάδα σε πλοίο γερμανικού πανεπιστημίου για διενέργεια σεισμολογικών ερευνών στο Αιγαίο.

Οι ελληνικές θέσεις

Η Αγκυρα προέβη στις διαμαρτυρίες αυτές υποστηρίζοντας ότι χωρίς δική της άδεια ή και συμμετοχή, δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ερευνητική ενέργεια στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. H Ελλάδα, χθες, απάντησε διά της διπλωματικής οδού, παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή