Εκλογές πρυτάνεων εν όψει αλλαγών

Εκλογές πρυτάνεων εν όψει αλλαγών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάλπες του μεγαλύτερου και αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας -των Αθηνών- ανοίγουν σήμερα για την εκλογική διαδικασία για τον πρυτανικό θώκo, ενώ πρυτανικές εκλογές διεξάγονται και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την αρχή στο εκλογικό γαϊτανάκι σε 8 πανεπιστήμια έκαναν χθες το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή χθες εκδόθηκε επισήμως το πόρισμα των πρυτάνεων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρυτάνεις δεν διαφοροποιούνται απ’ όσα είχαν ανακοινώσει μετά τη λήξη της Συνόδου τους στη Μυτιλήνη και επαναλαμβάνουν ότι «η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων δεν λύνει κανένα σημαντικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, στις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δικαίωμα ψήφου έχουν περί τα 4.500 μέλη (διδάσκοντες, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό). Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Υποψηφιότητα θέτουν τρία σχήματα: του κ. Χρήστου Κίττα (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Γεώργιος Κρεατσάς και Ιωάννης Καράκωστας), του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι κ. κ. Θάλεια Δραγώνα, Γαβρίλος Καρατζάς και Κωνσταντίνος Μακρόπουλος) και του κ. Γεώργιου Σίσκου (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι κ. κ. Αγγελική Αραπογιάννη, Κωνσταντίνος Μπουντόλος και Ευαγγελία Ξηρουχάκη).

Χωρίς άγχος θα γίνουν οι εκλογές στο Δημοκρίτειο, καθώς υπάρχει ένα μόνο υποψήφιο σχήμα. Μάλιστα, προκύπτει το παράδοξο ότι όσα δεν κατάφερε να επιλύσει ο νυν αντιπρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος στην προηγούμενη θητεία του, θα κληθεί να το κάνει πλέον ως πρύτανης με την συνδρομή του απερχόμενου πρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, ο οποίος τώρα θέτει υποψηφιότητα για αντιπρύτανης. Τις άλλες δύο θέσεις αντιπρυτάνεων θα καλύψουν ο κ. Στυλιανός Σταματόπουλος και ο κ. Σάββας Τοκμακίδης.

Χθες, χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΜΠ (με 4 υποψήφια σχήματα) και το ΑΠΘ (με 5 υποψήφια σχήματα). Αύριο σειρά έχουν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αύριο επίσης αρχίζει η διήμερη αποχή των πανεπιστημιακών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, που έχει κηρύξει η ομοσπονδία τους. Παράλληλα, αντιδρώντας στην ίδρυση ιδιωτικών AEI και τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο των πανεπιστημίων έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σε 2 σχολές του ΕΜΠ, 4 του ΑΠΘ, 7 του Πατρών και 3 του Θεσσαλίας. Την κατάληψή τους συνεχίζουν οι φοιτητές στις ιατρικές σχολές Αθηνών και Ιωαννίνων και στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή