Επαγρύπνηση λόγω πετρελαίου

Επαγρύπνηση λόγω πετρελαίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικός ως προς τις εγχώριες επιπτώσεις από την έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής. Κατά την εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι, υπό τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση επισπεύδει την εφαρμογή της πολιτικής της και εντείνει τους ελέγχους στην αγορά.

«Επαγρυπνούμε, αλλά δεν ανησυχούμε, ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει. Κι αυτό γιατί κάναμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή ακολούθησε επιθετική ενεργειακή πολιτική, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις από τη φρενήρη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. O κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν συνιστά συγκυριακό φαινόμενο, καθώς και ότι πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία πιέζει τις ευρωπαϊκές, τις δυτικές αλλά και τις αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο δύσκολο μετά την υπόθεση του Ιράν και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών και υπέρ της αναζήτησης ειρηνικής, διπλωματικής λύσης.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις:

– Στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και την προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων, που την καθιστούν διεθνή ενεργειακό δίαυλο, στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής μνημόνευσε την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, τη συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την υπογραφή της συνθήκης για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας και την προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού με τις γειτονικές χώρες.

– Στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στον χώρο του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και βεβαίως των καθαρών μορφών ενέργειας. Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, το πλαίσιο αυτό αποβλέπει κυρίως στην ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στη διασφάλιση των χαμηλότερων, κατά το δυνατόν, τιμών στα καύσιμα, στο σταδιακό περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Βασίζεται, δε, στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, στην επέκταση χρήσης του φυσικού αερίου, στη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, στην ενθάρρυνση των βιοκαλλιεργειών και της παραγωγής βιοενέργειας, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι όταν η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας είχε εξαντλήσει τα όριά του, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν μεγάλες εκκρεμότητες για την προετοιμασία της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση τα κατάφερε πολύ καλά. Οπως είπε, σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο εφαρμογής της νέας Ενεργειακής Πολιτικής, η οποία θα φέρει μεγάλες επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή