Απηλλάγησαν 150 δικαστές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό κριτήριο ότι η παράλειψη υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» αποδίδεται απλώς σε αμέλεια και όχι σε πρόθεση αποσιώπησης στοιχείων περιουσιακής κατάστασης, έκλεισε χθες η πειθαρχική διαδικασία για 150 δικαστικούς λειτουργούς. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απήλλαξε χθες, ειδικότερα, άλλους 150 δικαστές, ενώ έθεσε σε προσωρινή αργία δύο λειτουργούς της Θέμιδος για ανακριβείς δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Συνολικά έως σήμερα από τους περίπου 326 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων (περίπου το 10%), οι οποίοι αμέλησαν να υποβάλουν μέσα στο 2004, για μία χρονιά, πόθεν έσχες, οι 270 έχουν απαλλαγεί. Αντιθέτως, τέσσερις, έχουν τεθεί προσωρινώς εκτός σώματος, επειδή φαίνεται να απέκρυψαν εκ προθέσεως περιουσιακά τους στοιχεία, αριθμός που αναμένεται να φθάσει τους 10, καθώς από τον έλεγχο, που διενεργείται, έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες δηλώσεις ανακριβή στοιχεία, «κρυφές» καταθέσεις και ακίνητα.

«Πρόκειται για περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών που δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης επί σειράν ετών ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή στοιχεία», διευκρίνιζαν ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι. Για τους δικαστές, που δεν υπέβαλαν δήλωση μόνο για ένα έτος (το 2004), κρίθηκε ότι «δεν συντρέχει νόμιμος λόγος για να τεθούν σε προσωρινή αργία, γιατί προφανώς, η μη δήλωση οφείλεται σε αμέλεια ή και σε άλλους λόγους, όπως η απώλεια της υποβληθείσης δήλωσης ή η πεποίθηση ότι δεν συντρέχει λόγος υποβολής, διότι δεν υπήρξε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου σε σύγκριση με την προηγούμενη». Από τους 326 δικαστές, διαπιστώθηκε επίσης, ότι 106 είχαν αποστείλει τις δηλώσεις μέσω ταχυδρομείου, αλλά χάθηκαν, ενώ άλλοι υπέβαλαν κοινές δηλώσεις με τις συζύγους τους.

Προσωρινή αργία

Σε προσωρινή αργία ετέθη ο πρόεδρος Εφετών κ. Σ. Πολίτης και η κ. Μαρουλιώ Δαβίου, ανακρίτρια στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, με εμπλεκόμενο τον τ. αρχιμανδρίτη Ιάκ. Γιοσάκη. Με άλλες αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου έχουν τεθεί σε αργία ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ν. Τζουλάκης και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ι. Κανιαδάκης.

Επίσης, με απόφαση του Συμβουλίου, επικεφαλής του ελέγχου των πόθεν έσχες, τοποθετήθηκε χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ελ. Βορτσέλας, ενώ προήχθησαν στον βαθμό του εφέτη η κ. Αθηνά Πανοπούλου (Ναύπλιο) και η κ. Ελένη Παπαδοπούλου (Θεσσαλονίκη). Στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών προήχθησαν οι κ.κ. Κασσιανή Λιάρου και Μαλαματίνα Κουράκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή