Απομάκρυνση Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Απομάκρυνση Αρχιεπισκόπου Κύπρου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου, ο οποίος αδυνατεί λόγω μακροχρόνιας ασθένειας να ασκήσει τα καθήκοντα του, αποφάσισε χθες η Διευρυμένη Σύνοδος που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Ελβετία. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η στάση έξι αρχιερέων της Κυπριακής Εκκλησίας, οι οποίοι από την αρχή των εργασιών της Συνόδου τάχθηκαν κατά της εξέλιξης αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σύγκληση της Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν και οι πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο από τον κ. Βαρθολομαίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου.

Οι μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Λεμεσού, Κυρήνειας και οι χωροεπίσκοποι Αρσινόης και Σαλαμίνος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τιμητική απομάκρυνση του κ. Χρυσόστομου, υποστηρίζοντας πως «ο Αρχιεπίσκοπος πεθαίνει στον θρόνο του». Ηταν, δε, τέτοια η αντίδρασή τους που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο ακόμα και για σχίσμα που μπορούσε να προκαλέσει μια διαφορετική απόφαση. Μια στάση, που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, αφού οι τρεις πρώτοι εμφανίζονται ως διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Υπέρ της κένωσης του θρόνου τάχθηκαν ο μητροπολίτης Μόρφου και οι επίσκοποι Τριμυθούντος και Κύκκου.

Ενώπιον της απειλής σχίσματος στην Κυπριακή Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιχείρησε να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση, ενώ φέρεται να ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένει στον θρόνο του ένας προκαθήμενος που πάσχει από Αλτσχάιμερ και αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, γεγονός που βεβαιώνουν και οι θεράποντες ιατροί του».

Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία, αφού οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα. Υπέρ της απομάκρυνσης τάχθηκαν 15 μέλη της συνόδου, μεταξύ των οποίων οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ενώ ο υπέργηρος πατριάρχης Αντιοχείας υποστήριξε την παραμονή του κ. Χρυσόστομου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή