Αυστηρό μήνυμα Παπούλια προς Αγκυρα και E.E.

Αυστηρό μήνυμα Παπούλια προς Αγκυρα και E.E.

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τις χώρες που εξακολουθούν να υποβαθμίζουν ή και να παραβλέπουν τις παλινωδίες της Αγκυρας στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Στρασβούργο. Μιλώντας για πρώτη φορά από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Καρ. Παπούλιας υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός: «Η χώρα μου», είπε, «έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι η είσοδος (της) στην Ενωση προϋποθέτει την πλήρη υιοθέτηση των αρχών και των κανόνων της και ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν κάμπτεται προ οιωνδήποτε ευρύτερων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η προεδρική αναφορά που έγινε ακριβώς για να περιγράψει την ανακολουθία που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στην προσαρμογή της με το κοινοτικό κεκτημένο προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου του ότι συνοδεύθηκε και από σειρά σχετικών απαντήσεων, που έδωσε ο κ. Παπούλιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, παρουσία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χ. Μπορέλ. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα ιδιαιτέρως έναντι των Κούρδων είπε: «Η Ε.Ε. έχει θέσει το πλαίσιο αρχών μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η Τουρκία για να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα η προσπάθεια ένταξής της στην Ενωση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας, διότι ο μη σεβασμός τους δεν συμβιβάζεται με την προσέγγισή της στην Ε.Ε. Το θέμα αυτό το έχει θέσει η Ε.Ε. και αποτελεί πλέον πρόβλημα της κυβέρνησης της Τουρκίας να ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες που έχει».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας και στο θέμα της Κύπρου. «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έπεσαν και τα τελευταία τείχη στο εσωτερικό της Ευρώπης, εκτός από την “πράσινη γραμμή” που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο στα δύο, ορίζοντας ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που περιμένει ακόμη τη λύση του», ήταν η σχετική αναφορά στην ομιλία του, ενώ στη συνέντευξη ήταν ακόμη πιο οξύς: «Υποστήριζα πάντα και υποστηρίζω και σήμερα ότι η κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα αποτελεί την οξύτατη και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «και μόνο γι’ αυτό, η Ε.Ε. πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να βοηθήσει στη διαφαινόμενη έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Ερώτηση δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την απαγόρευση των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. «Η συμπεριφορά της δεν είναι η αρμόζουσα», είπε και εκτίμησε ότι και η επιλογή αυτή της Αγκυρας «είναι πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει η Ε.Ε. μαζί με όλα τ’ άλλα που έχουν σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την Ενωση».

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι την άποψή του για το ίδιο θέμα εξέφρασε ιδία βουλήσει και ο κ. Μπορέλ. «Το Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ολο το πολιτικό φάσμα προβληματίζεται για το πώς το Κυπριακό θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Χωρίς την επικύρωση που εκκρεμεί δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, επιβεβαιώνοντας το γενικότερο προβληματισμό που φαίνεται να επικρατεί στην Ε.Ε. έναντι της Αγκυρας.

Ο Ερντογάν απειλεί, ο Ρεν κάνει συστάσεις

Νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να εξασφαλίσει την άρση του εμπάργκο εις βάρος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. «Δεν πρόκειται να φέρουμε το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στο κοινοβούλιό μας αν δεν τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες στο Ελσίνκι μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του κ. Μάτι Βανχάνεν. O κ. Ερντογάν δεν δέχθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να κυρώσει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση έως το τέλος του χρόνου και υποστήριξε ότι «η Αγκυρα έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που της τέθηκαν και τώρα είναι η σειρά των χωρών-μελών της E.E. να ανταποκριθούν στις δικές τους».

Ωστόσο, ο επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Ολι Ρεν, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, συνέστησε χθες στην τουρκική κυβέρνηση «να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρωτόκολλο έναντι όλων των χωρών-μελών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για περιπλοκές στις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή