Στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία περί Χρηματιστηρίου

Στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία περί Χρηματιστηρίου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήξαν θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του τέως γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης Δημ. Κωστόπουλου για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη στάση της Ν.Δ. την επίμαχη περίοδο 1999-2000. «Με την αποδοχή της παραίτησής του, το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Οι επίμαχες δηλώσεις, ωστόσο, στάθηκαν αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ πολλά στελέχη της Ν.Δ. έβαλαν εναντίον του κ. Κωστόπουλου, θεωρώντας ότι με την παρέμβασή του έπληξε την εικόνα της Ν.Δ.

Η προσπάθεια του κ. Αντώναρου να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης ήταν εμφανής κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης», απάντησε κατ’ επανάληψη στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που δέχθηκε. Ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραπέμπει ό,τι στοιχεία διαθέτει στη Δικαιοσύνη, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και εκτίμησε ότι «προφανώς, ο κ. Κωστόπουλος κάτι δεν κατάλαβε καλά». Ως προς την υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπενθύμισε ότι η ευθύνη των πολιτικών προσώπων έχει παραγραφεί «με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανείς Ελληνας που να μη γνωρίζει την ξεκάθαρη θέση του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. στο θέμα αυτό. «Επίσης», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανείς Ελληνας που να μη γνωρίζει ότι πρωταγωνιστήσαμε και πρωταγωνιστούμε στο θέμα της κάθαρσης. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Εμείς δεν θα παραβούμε τον νόμο που ορίζει την παραγραφή. Οταν η Ν.Δ. ζητούσε έγκαιρα τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ήταν άλλοι αυτοί που δεν συναινούσαν. Αναζητήστε αλλού τις ευθύνες».

Να κλείσει το θέμα που προέκυψε και ταυτοχρόνως να «περισώσει» την τιμή του κ. Κωστόπουλου, επιδίωξε και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτ. Ζαγορίτης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο κ. Κωστόπουλος δεν απομακρύνθηκε, αλλά παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Τον χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό, ο οποίος, όπως είπε, έκανε ένα λάθος στον προφορικό λόγο.

Ο κ. M. Εβερτ

Επικριτικός έναντι του κ. Κωστόπουλου εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ. Χαρακτήρισε μεν τον πρώην γ.γ. έντιμο άνθρωπο, εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτά που είπε ήταν παρεξηγήσιμα και άρα ορθώς του ζητήθηκε η παραίτηση. Προσέθεσε, δε, ότι δεν ισχύουν όσα είπε ο κ. Κωστόπουλος για τον πρωθυπουργό και διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ν.Δ. θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. «Επανειλημμένα έχω πάει να καταθέσω ως μάρτυρας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου δικαιωθούν όλοι αυτοί που έχασαν τα χρήματά τους από το Χρηματιστήριο, με ευθύνη τής τότε κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ», είπε. Υπενθύμισε, δε, ότι την επίμαχη περίοδο, τη διακυβέρνηση της χώρας ασκούσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, με την πλειοψηφία που διέθετε, απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Την άποψη ότι «το να λέει κάποιος πως υπήρχαν αποδείξεις για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου τις οποίες η Ν.Δ. δεν έφερε στην επιφάνεια είναι πολύ βαρύτερο από τα όσα φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κεφαλογιάννης», εξέφρασε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Τον κ. Κωστόπουλο διαδέχεται στη θέση του γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης ο κ. Δημ. Μαμωνάς, δικηγόρος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, στέλεχος νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Παυλόπουλος: Καμιά παράβαση των επιταγών του ΑΣΕΠ

Η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της και αναμένει τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που εκκρεμούν και αφορούν το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Αυτό δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος στις προκλήσεις που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. X. Καστανίδης, ύστερα από τις δηλώσεις και την παραίτηση του κ. Δ. Κωστόπουλου: «Αλλοι αποσκοπούσαν στην αποσιώπηση και τη συγκάλυψη του εγκλήματος, όταν εμείς ζητούσαμε να ερευνηθεί το όλο θέμα μέσω εξεταστικής επιτροπής». Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι η δημόσια ζωή απαιτεί καθαρότητα λόγων και αποδείξεις προκειμένου να μην ενοχοποιούνται οι πάντες: «Η σιωπή της Ν. Δ. κάτι υποκρύπτει. Αν είχε στοιχεία και αποδείξεις ο κ. Κωστόπουλος θα τα είχε καταθέσει. ΄H έχετε στοιχεία ή καλύτερα να σιωπάτε. Από αρχάγγελοι της κάθαρσης ταχύτατα μετατραπήκατε σε φτωχοδιάβολους των λασπόνερων».

Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε όμως και χθεσινά δημοσιεύματα που έφεραν τον ίδιο και το υπουργείο του να εμπλέκεται σε σωρεία «γαλάζιων διορισμών»: «Προκαλώ οιονδήποτε να πει και να φέρει στοιχεία ότι από το υπουργείο ή το γραφείο μου έγιναν προσλήψεις κατά παράβαση των επιταγών του ΑΣΕΠ. Είναι πολύ εύκολη η κριτική με υποθετικά στοιχεία». Ο κ. Καστανίδης έκρινε ότι ο υπουργός δεν απάντησε, ζητώντας την κατάθεση στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή