ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ TOY ΠΟΝΤΟΥ

Ενός λεπτού σιγή ζητούν βουλευτές

Την τήρηση ενός λεπτού σιγής κατά τη συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων κατά τη σημερινή «Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» ή το αργότερο την ερχομένη Τρίτη, ημέρα νομοθετικής εργασίας, ζητούν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα ένδεκα βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι κ.κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, Μαρ. Τζίμας, Αικατερίνη Παπακώστα, Χρύσα Αράπογλου, Απ. Κωστόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ζέττα Μακρή, Σ. Κεδίκογλου, Ντ. Βρεττός, Γ. Κουράκος και Δ. Γαλαμάτης παραθέτουν ιστορικά γραπτά ντοκουμέντα και σημειώνουν ότι η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός: «Οι διωγμοί των Ελλήνων της Ανατολής εντάσσονταν σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μειονοτήτων που ζούσαν στη Μικρά Ασία. Το σχέδιο αυτό των Νεότουρκων που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914 ολοκληρώθηκε από το κεμαλικό καθεστώς με την Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και τη σφαγή της Σμύρνης. Στο διάστημα αυτό, εκατομμύρια χριστιανοί, Ελληνες και Αρμένιοι, μεταξύ αυτών και 353.000 Πόντιοι, σύρθηκαν στα «αμελέ ταμπουρού», τα τάγματα εργασίας και βρήκαν φρικτό θάνατο». Η ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφασή της τον Μάρτιο 1994 όρισε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΑΠΟ TON ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Προειδοποίηση προς την Τουρκία

Εμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ». «Το θέμα δεν είναι αν θα θέσουμε βέτο αλλά αν θα ανοίξουμε παραπέρα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, κάτι για το οποίο χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των 25 χωρών-μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθυμίζει επίσης πως η πρόοδος της Τουρκίας θα εξετασθεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο και ο ίδιος εκείνο το οποίο μπορεί να πει ήδη τώρα είναι, πως δεν θα δεχθεί να του πουν ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Τουρκία, γιατί σε αυτό το θέμα, όπως σημειώνει κατηγορηματικά, «δεν υπάρχει συγγνώμη». Στο μεταξύ σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιείται ο 34ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

«ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΣΤΑ ΚΕΠ

Ο Αρειος Πάγος για συμβασιούχους

«Μπλόκαρε» χθες η ολομέλεια του Αρείου Πάγου τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στα ΚΕΠ αναιρώντας απόφαση του Πρωτοδικείου Κορίνθου, που δικαίωνε εργαζόμενο με 18μηνη σύμβαση. Το Πρωτοδικείο συναινούσε στη μονιμοποίηση του συμβασιούχου θεωρώντας ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντιθέτως, το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος μονιμοποίησης, καθώς το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό και καλώς απομακρύνθηκε μετά τη λήξη της σύμβασης.

«ΣΥΖΗΤΑΜΕ TA ΠΑΝΤΑ ME ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ»

Μεϊμαράκης για τα μαχητικά

«Συζητάμε τα πάντα με τους πάντες» για την επόμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών ανάφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος άφησε ανοιχτές ως ενδεχόμενες μορφές επιλογής τόσο τον διεθνή διαγωνισμό όσο και την απευθείας ανάθεση, αν και σε δηλώσεις του μετά το τελευταίο ΚΥΣΕΑ είχε σαφώς ταχθεί υπέρ της δεύτερης. Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι οποιαδήποτε σύμβαση υπογραφεί, θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να καταλήξει σε μια απόφαση για το επόμενο μαχητικό. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται το νέο μαχητικό το 2012, άρα, με δεδομένο, όπως είπε, ότι η σχετική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία τετραετία, η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί και το 2008.

ΕΝΟΨΕΙ TOY ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Ανησυχίες Χριστόδουλου

Τον έντονο προβληματισμό του για την απαλοιφή ενός εκ των τίτλων του Πάπα, αυτού του «Πατριάρχη της Δύσης», εκφράζει με επιστολή του προς τον Βενέδικτο 16ο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο αρχιεπίσκοπος διατυπώνει τις έντονες ανησυχίες του πως η απόφαση αυτή του Ποντίφικα, να εγκαταλείψει δηλαδή ένα τίτλο που υιοθετήθηκε πριν από το Σχίσμα, θα δημιουργήσει προβλήματα στον επικείμενο θεολογικό διάλογο της Ορθόδοξης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Λόγω της απαλοιφής του τίτλου του «Πατριάρχου της Δύσεως», οι θεολόγοι ημών, οι οποίοι προετοιμάζονται δι’ ακόμη μίαν φοράν ίνα διαλεχθώσιν, θα στερηθούν κοινής βάσεως επί της οποίας θα ηδύναντο να οικοδομήσουν την επανένωσιν των Εκκλησιών μας, μίαν επανένωσιν την οποίαν πάντες επιθυμούμεν», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Χριστόδουλος και προσθέτει: «Δι’ ημάς τους Ορθοδόξους, ο Πάπας Παλαιάς Ρώμης ήτο ανέκαθεν Πατριάρχης της Δύσεως, διάδοχος των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των ιδρυσάντων την Εκκλησίαν της Ρώμης, πρώτος εν τιμή, primus inter pares και Προκαθήμενος εν αγάπη, και είναι εύλογον όπως, επί του τίτλου τούτου, εντός του πλαισίου της παλαιφάτου πενταρχίας (συμφωνηθείσης εν τη Συνόδω της Κωνσταντινουπόλεως του έτους 879 και υπογραφείσης υπό των Λεγάτων του Πάπα Ιωάννου Η΄) της πρώτης χιλιετίας, δυνηθώμεν να οικοδομήσωμεν την επανένωσιν της Μιας Αδιαιρέτου Εκκλησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή