Ανακάλυψαν και ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας

Ανακάλυψαν και ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση που επιβαρύνει τις σχέσεις Ελλάδος και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προέβη χθες ο πρόεδρος των Σκοπίων. «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι ατομικά αισθάνονται εκπρόσωποι του μακεδονικού λαού», ισχυρίστηκε αιφνιδίως ο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εγείροντας για πρώτη φορά ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας. Ο ίδιος, μάλιστα, προκάλεσε ευθέως την Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τήν εν λόγω μειονότητα «γεγονός που με το οποίο πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές αρχές» και επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «η ύπαρξη μιας εθνικής μειονότητας σε μια δημοκρατική χώρα, πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από το ατομικό αίσθημα του πολίτη της χώρας αυτής».

Η εν λόγω δήλωση καίτοι αιφνιδίασε το υπουργείο των Εξωτερικών δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Και τούτο διότι η άποψη που εξέφρασε χθες ο κ. Τσερβένκοφσκι ήταν η συνέχεια μιας ερώτησης, που είχε απευθύνει -προφανώς όχι τυχαία- προχθές στον κ. Κάρολο Παπούλια ένας δημοσιογράφος της ΠΓΔΜ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο -ύστερα από ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο- και αίφνης κλήθηκε να σχολιάσει από το συγκεκριμένο δημοσιογράφο την «εφαρμογή πολιτικής απαρτχάιντ στη σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενος τη σκοπιμότητα του ερωτήματος, όχι μόνο διατήρησε την ψυχραιμία του, αλλά ζήτησε από τον ερωτώντα να συγκρατήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ειλικρινής υποστηρικτής της προσπάθειας ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σλαβόφωνη μειονότητα, αλλά μια μουσουλμανική μειονότητα που απολαμβάνει όλων των προνομίων», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας και υπερβαίνοντας σκοπίμως το τυπικό της διαδικασίας τόνισε: «Σας λέω ενώπιον όλων των συναδέλφων ότι δεν έχετε ειλικρινέστερο φίλο από την Ελλάδα. Να κάνετε ένα βήμα προς τα μπροστά για να βρούμε λύση στο μόνο εκκρεμές πρόβλημα της ονομασίας. Ετσι θα συμβιώσουμε ειρηνικά και είναι για το συμφέρον της χώρας σας»…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τη σκοπιμότητα της προκλητικής δήλωσης του πρόεδρου της ΠΓΔΜ, που ενδεχομένως υπαγορεύθηκε και από ενδοκομματικές ισορροπίες λόγω των επικείμενων εκλογών στα Σκόπια, επιβεβαιώνει και μια ανάλογη ενέργεια στην οποία προέβη προσφάτως η «σλαβομακεδονική» οργάνωση «Ουράνιο Τόξο» στις Βρυξέλλες, αναρτώντας στο Ευρωκοινοβούλιο πανό με το σύνθημα «καταργήστε το απαρτχάιντ στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή