Ηρεμο Αιγαίο επιθυμεί η Αθήνα

Ηρεμο Αιγαίο επιθυμεί η Αθήνα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικώς να αντιδράσει στην κλιμάκωση των διεκδικήσεων -παγίων και νεοτέρων- που προβάλλει η Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εργαζόμαστε όλοι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, και έχοντας στόχο να κρατηθούν «ήρεμα» τα νερά στο Αιγαίο.

Ειδικότερα ως προς το πλοίο «Ποσειδών» γερμανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, που κατόπιν σχετικού αιτήματός του πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου απέφυγε επιμελώς να τροφοδοτήσει, μέσω δηλώσεων ή σχολίων, κλίμα αντιπαράθεσης με την Αγκυρα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «τόσο η διαδικασία αιτήσεως που υπεβλήθη στην Ελλάδα από γερμανικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο, όσο και την έρευνα αυτή καθαυτή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική». Και αφού σημείωσε ότι «το ενδιαφερόμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα ακολούθησε τη συγκεκριμένη διαδικασία, επειδή θεωρούσε ότι ήταν το σωστό», επισήμανε ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο είναι μεγάλο και γνωστό και ως εκ τούτου αντιμετωπίστηκε ως ζήτημα ρουτίνας».

Το πρώτο μέρος της έρευνας, που προκάλεσε ως γνωστόν τις ενστάσεις της τουρκικής πλευράς, ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα δε με το αρχικό αίτημα, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη στάδια: το αμέσως προσεχές, κατά το διάστημα 20-30 Μαΐου στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, και το τελευταίο από 2 έως 13 Ιουνίου στο κεντρικό και δυτικό Αιγαίο. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βάσει των προνοιών της λαμβάνει όλες τις σχετικές αποφάσεις της».

Αλλά και γενικότερα, έναντι επιλογών της τουρκικής ηγεσίας, το περιεχόμενο των οποίων δεν συνάδει με τις φραστικές διαβεβαιώσεις της περί της προσήλωσής της να διατηρηθούν οι διμερείς σχέσεις εντός ενός περιβάλλοντος δίχως οξύτητες και εντάσεις, η Αθήνα τηρεί χαμηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην εποικοδομητική ελληνική πολιτική» έναντι της γείτονος.

Βεβαίως επισημαίνεται, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης όσο και ο κ. Κουμουτσάκος, ότι σε αυτήν την πολιτική επιλογή της χώρας μας δεν υπάρχει το στοιχείο της «λευκής επιταγής». H Ελλάδα συνεχώς και πολύ προσεκτικά αξιολογεί τη στάση της γείτονος, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπάρχει μια συνολική αξιολόγηση, μια πορεία, υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα», σημείωσε ο κ. Βαληνάκης, αναφερόμενος ευρύτερα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Μιλώντας για τις υποχρεώσεις της γείτονος, η υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Κατρίν Κολονά, η οποία είχε συναντήσεις με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Βαληνάκη, μεταξύ άλλων τόνισε: «H Τουρκία ανέλαβε υποχρεώσεις έναντι της E.E. με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και βεβαίως τις υποχρεώσεις αυτές πρέπει και ελπίζουμε ότι θα τις τηρήσει και μάλιστα πριν από το τέλος του έτους».

Ο πρωθυπουργός προεδρεύει σε φόρουμ του ΟΟΣΑ

Στις εργασίες ειδικού φόρουμ του ΟΟΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Ντε Βιλπέν.

Στο Παρίσι θα βρεθεί την Τετάρτη και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της βραβεύσεώς της από την Ακαδημία του Αθλητισμού, σε αναγνώριση της συμβολής της στη διάδοση της Γαλλοφωνίας και στη στήριξη του αθλητικού πνεύματος. H επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Παρίσι προερχόμενη από το Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό της κ. E. Τουομιόγια. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους – μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, εκτός των άλλων και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά θέματα, το Κυπριακό, το Ιράν και οι μεταρρυθμίσεις στον OHE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή