Με λογισμικό λύνει τον γρίφο η ΑΔΑΕ

Με λογισμικό λύνει τον γρίφο η ΑΔΑΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα δεδομένα που μπορεί να ιχνηλατήσουν ενόχους και ηθικούς αυτουργούς, που εκτέλεσαν ή εκπόνησαν το σχέδιο των υποκλοπών, φαίνεται ότι προκύπτουν από τα στοιχεία συνδρομητών τηλεφώνων του OTE, αλλά και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, Cosmote και TIM) που κάλεσαν τα τηλέφωνα-σκιές. Τα στοιχεία έφθασαν στην ΑΔΑΕ μετά την άρση απορρήτου που ζήτησε για 45 συνολικά τηλέφωνα, που κάλεσαν κάποιο από τα τηλέφωνα- σκιές ή του απέστειλαν SMS. Χθες, η Αρχή αποφάσισε την αγορά μιας εφαρμογής λογισμικού i2 προκειμένου να επεξεργαστεί τα εκατομμύρια των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της, αλλά και να συσχετίσει τις ύποπτες κλήσεις με το σύστημα των υποκλοπών. Εκτιμάται ότι είναι πιθανή η κατάληξη και σε φυσικά πρόσωπα. H εφαρμογή i2 της εταιρείας i2inc που θα αποκτήσει η ΑΔΑΕ χρησιμοποιείται για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων κατ’ εξοχήν από κρατικές αρχές, μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις. Υποστηρίζει τις έρευνες στην κατεύθυνση του συσχετισμού μεταξύ τηλεφωνικών κλήσεων, προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών οργανώσεων, εγκληματικών ομάδων κ.ά., έτσι ώστε οι αναλύσεις δεδομένων να μη χάνονται στην αναζήτηση, αλλά να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Μόλις στις 3 Απριλίου το FBI συνήψε νέα πενταετή σύμβαση αξίας 12 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση των δικαιωμάτων χρήσης και άλλων εφαρμογών του i2.

Πάντως, μετά την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Γ. Κοραντή από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τις δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα της υπηρεσίας η ΑΔΑΕ ζητεί εγγράφως το σχετικό πόρισμα. Προφανώς για να διασταυρώσει ευρήματα, έτσι ώστε να προχωρήσει την έρευνα περαιτέρω. H ανάλυση, η σύνθεση και ο συσχετισμός κλήσεων, μηνυμάτων και προσώπων που ήρθαν σε επαφή, είτε μεταξύ τους είτε και με τα τηλέφωνα-σκιές, είναι το τελευταίο και κρισιμότερο στάδιο της έρευνας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να παράξει πολλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή