Αυστηρή η Ε.Ε. προς Τουρκία για την Κύπρο

Αυστηρή η Ε.Ε. προς Τουρκία για την Κύπρο

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της είναι αδιαπραγμάτευτες υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κατέστησε σαφές χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν στον υπουργό Οικονομικών και διαπραγματευτή της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν επέμεινε ότι είναι απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη εντός του 2006.

Απέρριψε δε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Αγκυρα «ερμηνεύει διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση τις υποχρεώσεις της ως προς το θέμα του Πρωτοκόλλου».

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος αποσυνέδεσε πλήρως τόσο την έγκριση του Κανονισμού για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Λευκωσίας, όσο και την επίλυση του Κυπριακού από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αγκυρας.

Η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρίνει με αυστηρότητα την πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Ρεν, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή