Αδιαπραγμάτευτες υποχρεώσεις Τουρκίας

Αδιαπραγμάτευτες υποχρεώσεις Τουρκίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τροχιά σύγκρουσης στην οποία έχουν τεθεί Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσαν ο επίτροπος Διεύρυνσης κ. Ολι Ρεν και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και Διαπραγματευτής της χώρας του έναντι της Ενωσης κ. Αλί Μπαμπατσάν, εμμένοντας, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, στις πολύ διαφορετικές απόψεις τους, για τα δύο κρισιμότερα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων: την Κύπρο και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Η Τελωνειακή Ενωση

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο κ. Ρεν επέμεινε ότι είναι απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, επεκτείνοντας έτσι και στην Κύπρο την Τελωνειακή Ενωσή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε επίσης την πάγια, το τελευταίο διάστημα, ευρωπαϊκή μομφή περί εγκατάλειψης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην ίδια την Τουρκία. Εάν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει και δη σύντομα, προειδοποίησε ο κ. Ρεν, θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» για την Τουρκία.

Απαντώντας, ο κ. Μπαμπατσάν σημείωσε ότι η Αγκυρα «ερμηνεύει διαφορετικά» από την Ευρωπαϊκή Ενωση τις υποχρεώσεις της, σχετικά με την επέκταση του πρωτοκόλλου περί Τελωνειακής Ενωσης. Για μια ακόμα φορά δε, αρνούμενος ουσιαστικά κάθε προοπτική συμβιβασμού, επικαλέσθηκε το λεγόμενο «πακέτο Γκιουλ» που συνδέει την Τελωνειακή Ενωση με την έγκριση, από ευρωπαϊκής πλευράς, του κανονισμού περί απ’ ευθείας εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων – Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Επ’ ευκαιρία δε, ο κ. Μπαμπατσάν εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση κατά της «άλλης πλευράς», που «δεν δείχνει» να επιθυμεί λύση, για να τονίσει ότι «η Τουρκία βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά», ενώ για τις μεταρρυθμίσεις υπεσχέθη πολύ σύντομα νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ανταπάντηση του κ. Ρεν ήταν ακαριαία: καίτοι η Ενωση εργάζεται τόσο προς την κατεύθυνση της έγκρισης του κανονισμού (με βάση, πλέον, τις σχετικές εισηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, θα πρέπει να σημειωθεί), όσο και για την επίλυση του Κυπριακού, τα δύο αυτά θέματα ουδόλως σχετίζονται με τη συμβατική υποχρέωση της Αγκύρας να ανοίξει ήδη από φέτος στην Κύπρο τα αεροδρόμια και λιμάνια της.

«Ελπίζω», κατέληξε, «η φετινή έκθεση προόδου της Τουρκίας να είναι καλύτερη από την περυσινή». O επίτροπος, όμως, δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Σημειώνεται πως την απειλή ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στο Κοινοβούλιο, εάν δεν τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», διατύπωσε την Τετάρτη, από τη Φινλανδία, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή