Αβάσιμες οι κατηγορίες για Ν. Κωνσταντόπουλο

Αβάσιμες οι κατηγορίες για Ν. Κωνσταντόπουλο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναληθή περιστατικά και δήθεν ειδήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν με σκοπό να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου ως ανθρώπου και ως πολιτικού ήταν τα όσα γράφτηκαν (ότι δήθεν κακοποιούσε την τέως σύζυγό του κ. Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου) στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τον Μάρτιο του 2005 (από 20 έως 3.4.2005). Αυτό έκρινε με την υπ’ αριθμόν 2725/2006 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας ότι οι υπεύθυνοι της εφημερίδας θα πρέπει να καταβάλουν στον κ. Κωνσταντόπουλο αποζημίωση ύψους 85.000 ευρώ για ηθική βλάβη, συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι τα δημοσιεύματα έθεσαν «σε κίνδυνο το επάγγελμά του και προσεβλήθη η προσωπικότητά του με τη δημιουργία δυσμενών παραστάσεων σε τρίτους». Περαιτέρω, «από τα ένδικα δημοσιεύματα τρώθηκε η τιμή και η υπόληψη του ενάγοντος», ενώ η αλήθεια των δημοσιευμάτων «δεν προέκυψε από κανένα βάσιμο και ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο της δικογραφίας». Ειδικότερα, «αποδείχθηκε πως οι ως άνω εκτιθέμενοι ισχυρισμοί, ότι δηλαδή ο ενάγων κακοποιούσε την τέως συζυγό του, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια». Τα δημοσιεύματα προέκυψαν «από «φονικούς φακέλους» της αρχιεπισκοπής, οι οποίοι διέρρευσαν διά στόματος της υπεύθυνης του Κέντρου Στηρίξεως Οικογενείας της Αρχιεπισκοπής κ. Ειρήνης Δορκοφίκη». Αλλωστε, όπως αναφέρεται, και η κ. Δορκοφίκη, σε ισχυρισμούς της οποίας στηρίχθηκαν αρχικώς τα επίδικα δημοσιεύματα, έκανε λόγο περί φημολογίας. Η ίδια δεν διέψευσε ότι συζήτησε ανεπίσημα με τη ρεπόρτερ της εφημερίδας, πλην όμως τόνισε ότι όσα είπε στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε φήμες.

Ο ισχυρισμός των υπευθύνων της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ήταν ότι τα επίδικα δημοσιεύματα εντάσσονται στο έργο και την αποστολή του Τύπου για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό κρίνοντας ότι «η δημόσια κριτική κατά δημοσίων προσώπων είναι επιτρεπτή όσον αφορά τον δημόσιο βίο αυτών και όχι όταν άπτεται του ιδιωτικού βίου των».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή