Καμία χαλάρωση στην οικονομία

Καμία χαλάρωση στην οικονομία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή εντολή προς όλους τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη για απαρέγκλιτη τήρηση του προϋπολογισμού έχει δώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί, ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, καθιστά απολύτως σαφές στους συνεργάτες του ότι η απόφασή του για παραμονή, με κάθε κόστος, στη «γραμμή» εξυγίανσης της οικονομίας είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, σε πρόσφατη συνομιλία με κορυφαίο υπουργό, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εισηγήσεις για μικρή, έστω, «χαλάρωση» εν όψει των δημοτικών εκλογών ή για εξαγγελία παροχών από το βήμα της ΔΕΘ.

Παρά το κλίμα έντασης και προβληματισμού που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κυρίως λόγω των υποθέσεων των υποκλοπών, της απαγωγής των Πακιστανών, της αποπομπής του κ. Δημ. Κωστόπουλου από τη θέση του γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης, αλλά και της αδυναμίας της κυβέρνησης να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε αυτήν τη φάση, ο κ. Καραμανλής φέρεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την εικόνα της. Οπως αναφέρουν στελέχη που συνομιλούν μαζί του, ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό «χωρίς να ανοίξει μύτη», όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης και την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Πρόσκαιρη ζημιά

Αντιθέτως, εκτιμά ότι, παρά τον θόρυβο που δημιούργησε, η πρόσφατη παρέμβαση του κ. Κωστόπουλου δεν θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και του ιδίου και σε κάθε περίπτωση η ζημιά θα είναι πρόσκαιρη και θα αντιμετωπιστεί. Πάντα κατά τους συνομιλητές του, ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού για τις υποθέσεις των υποκλοπών αλλά και της απαγωγής των Πακιστανών. Οπως, δε, φάνηκε και από την προχθεσινή στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βυρ. Πολύδωρα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΝ για το θέμα στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να άρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Γ. Βουλγαράκη.

Ενθαρρυμένος, πιθανόν, και από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, με κατ’ αρχήν στόχο να εξαντλήσει την τετραετία. Στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν πολλά σενάρια και εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο του 2007. Εισηγήσεις, οι οποίες στηρίζονται σε συγκεκριμένη και όχι άνευ αξίας επιχειρηματολογία. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής, αν και αποδέχεται ως βάσιμο το σκεπτικό των εν λόγω εισηγήσεων, επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία.

«Πρέπει κάποτε να αποδεσμευτούμε από την παρωχημένη λογική της πρόωρης προκήρυξης εκλογών με επίκληση λόγων, που η βαρύτητά τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», φέρεται να τονίζει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός. Χωρίς, πάντως, να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, καθώς είναι πρόωρο να προβλέψει την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει τη στρατηγική του στη βάση του σεναρίου περί εκλογών στη λήξη της τετραετίας. «Πρέπει να φτάσουμε στις αρχές του 2007 χωρίς να έχουμε παρεκκλίνει ούτε πόντο από την πορεία μας στα οικονομικά», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Αλλαγές στην παιδεία

Τις τελευταίες ημέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζεται εντατικά η έναρξη της συζήτησης για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογείται στον χώρο της παιδείας και αφορά αλλαγές στο πλαίσιο και τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα γίνει δεκτή με την άνεση με την οποία πέρασαν προηγούμενες. «Περιμένουμε μεγάλες εντάσεις και αντιδράσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του κ. Καραμανλή να υλοποιήσει την προεκλογική αυτή δέσμευση της Ν.Δ. το ταχύτερο δυνατό.

Αύριο, εξάλλου, θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., μετά τη συνεδρίαση του οποίου θα ανακοινωθεί ο βασικός κορμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη νίκη σε μεγάλους δήμους και νομαρχίες με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ύστερα από έντονο προβληματισμό, ζυμώσεις, αλλά και πολλές εσωτερικές δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην τριάδα που θα αντιπαρατεθεί με το ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Η ανακοίνωση των προσώπων, ωστόσο, η οποία επί του παρόντος κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή