Αντιδρούν στις αυστηρές ποινές

Αντιδρούν στις αυστηρές ποινές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις συστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστ. Παπαληγούρα, αλλά και του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμ. Κεδίκογλου προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους για να φανούν έντιμοι, είναι ορατές οι «παρενέργειες» των αποκαλυψεων για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη σταδιακά χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Τα «εμφανή σημάδια του φόβου που διακατέχει τους δικαστές» αποτυπώνονται στις «πολύ αυστηρές και ακραίες επιβαλλόμενες ποινές» επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημ. Παξινός. Η αυστηρή αντιμετώπιση ακόμη και των ήσσονος σημασίας παραβάσεων έχει ήδη ανησυχήσει τον νομικό κόσμο, ενώ αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χθες οι δικηγόροι όλης της χώρας πραγματοποίησαν, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, εικοσιτετράωρη απεργία. Ενδεικτική της αυστηρότητας που επιδεικνύουν οι δικαστές είναι η επιβολή 13ετούς κάθειρξης σε έναν 20χρονο δράστη, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος γιατί έκλεψε δύο τσάντες και ένα κινητό. Δεν του αναγνωρίστηκε καν το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας… Πολλοί απλοί χρήστες για λίγα γραμμάρια χασίς οδηγούνται στη φυλακή.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια. Από τις αρχές του 2005 έως σήμερα έχει αυξηθεί δραματικά ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές, περίπου κατά 10%, ενώ οι προφυλακίσεις μόνο τους πρώτους 10 μήνες της έρευνας άγγιξαν τις 824. Αύξηση που κυμαίνεται στο 13%. Οι παραινέσεις του κ. Κεδίκογλου προς τους λειτουργούς της Θέμιδος να μην είναι φειδωλοί στις αποφυλακίσεις κρατουμένων, στο μέτρο της λογικής κρίσεως, και άτεγκτοι στις προφυλακίσεις, φαίνεται ότι έμειναν γράμμα κενό. Οι δικαστές, όπως, έχει κρούσει τον κώδωνα και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Παν. Αθανασόπουλος, διαβιούν σε κλίμα έντονης ανασφάλειας και ανησυχίας, που ενισχύθηκε με την άσκηση ποινικών διώξεων για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Διώξεις και αναφορές

«Οι εκατοντάδες ποινικές διώξεις για τυπική παράλειψη δήλωσης πόθεν έσχες, οι χιλιάδες αναφορές κατά των δικαστών, οι μαζικές μεταθέσεις και το γενικότερο κλίμα απαξίωσης του κλάδου, είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ηρεμία και ώς ένα βαθμό να επηρεαστεί η ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης» επισημαίνει ο κ. Αθανασόπουλος.

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους αντιτείνουν ότι «η Δικαιοσύνη που εκδικείται δεν είναι Δικαιοσύνη», ενώ ο γεν. γραμματέας του ΔΣΑ κ. Δημ. Βερβεσός κάνει λόγο για «Δικαιοσύνη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, μετά τις παρενέργειες της επιχείρησης “κάθαρση”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή