Βιβλίο-παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για τη μεταναστευτική πολιτική

Βιβλίο-παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για τη μεταναστευτική πολιτική

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίριος στόχος για τη σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η αντιμετώπισή του παράλληλα με την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών», συμπεραίνει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του «Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Και όπως συμπλήρωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου, «η αναπτυξιακή βοήθεια δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως παιδευτική. Διότι οι ιθύνοντες σε αυτές τις χώρες είναι συνήθως διεφθαρμένοι, οπότε η οικονομική βοήθεια δεν αξιοποιείται».

Ενα δεύτερο σημαντικό θέμα που εθίγη αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών και κυρίως των μουσουλμάνων. «Χωρίς τη συμμετοχή των κρατών-μελών της Ε.Ε., δεν μπορεί να επιτύχει η ενσωμάτωση», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και επισήμανε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην υπόθαλψη ή άμβλυνση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Καθώς τα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένεται να διογκωθούν τα ερχόμενα χρόνια, γίνεται όλο και πιο επείγουσα η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Ως λύση-κλειδί προβάλλεται από τον κ. Βαρβιτσιώτη η συστηματική επαναπροώθηση. Στο πλαίσιο μάλιστα της πολύποθητης ενιαίας πολιτικής μετανάστευσης θα έχει εισαχθεί έως το 2010 στα κράτη-μέλη κοινή διαδικασία παροχής ασύλου και ενιαίο καθεστώς για τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται άσυλο ή επικουρική προστασία (όπως ανθρωπιστικό καθεστώς).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Ζάβος έκρινε ως πλέον ενδιαφέρουσα την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη για δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή