Καραμανλής: Οχι στο κλίμα της πόλωσης

Καραμανλής: Οχι στο κλίμα της πόλωσης

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συστάσεις προς… ναυτιλλομένους για αποφυγή της πόλωσης και της οξύτητας, το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. ενέκρινε χθες τα ονόματα των υποψηφίων σε 41 νομαρχίες και 35 δήμους-πρωτεύουσες νομών, καθώς και σε έξι ακόμη μεγάλες πόλεις. Κατά την εισηγητική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής περιέγραψε τα κριτήρια της Ν.Δ. για την επιλογή των υποψηφίων, καθώς και τη στρατηγική του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εδωσε, δε, έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οικονομική και θεσμική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους που δεν είναι στενά κομματικές επιλογές με κριτήριο την ικανότητά τους. Τα κόμματα έχουν τις προτιμήσεις τους, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της δυναμική που δεν εγκλωβίζεται σε στενά κομματικά πλαίσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει πολιτική πολωσης και οξύτητας και ότι αυτά βολεύουν άλλους που έχουν ένδεια πολιτικού λόγου και προτάσεων. Σε εκτενή του αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη δέσμευση για αξιοποίηση των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ σε ποσοστό πάνω από 80% στην ελληνική περιφέρεια και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αλλαγή της διοικητικής δομής μέσα από διάλογο.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και τα μηνύματα είναι θετικά. Οπως επίσης είναι ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την οικονομία, αλλα η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει», είπε ο κ. Καραμανλής. Μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι άνθρωποι ικανοί να υπηρετήσουν την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Αμύνης κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι έγινε άρτια δουλειά απο τον γραμματέα, ότι οι υποψήφιοι εγκρίθηκαν ομόφωνα και ότι η επιλογή των προσώπων έγινε με γνώμονα την ευρύτερη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι στις 15 Ιουνίου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το όνομα, το σήμα και τα πρόσωπα του συνδυασμού του. Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της κυρίας Καραχασάν, ο υποψήφιος δημαρχος της Αθήνας δήλωσε πως μένει να αποδείξει η ίδια ότι αξίζει την τιμή που της έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν με βάση την αξία τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.

Η Ν.Δ. ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει τον σημερινό υπερνομάρχη Κώστα Τάτση για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και τον γεωπόνο, διευθυντή του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδος, Στέφανο Σπάση, για την υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης.

Για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. θα στηρίξει εκ νέου τον σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής τον σημερινό νομάρχη Λεωνίδα Κουρή και για τη νομαρχία Δυτικής Αττικής τον δήμαρχο Ασπροπύργου Γεώργιο Λιάκο.

Απομένουν 11 ακόμη νομαρχίες, καθώς και η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία θα ανακοινωθεί τελευταία, μέσα στον Ιούνιο.

«Επιβιώνει όποιος ανταποκρίνεται στις αλλαγές»

Με τη φράση του Δαρβίνου «αυτός που επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά εκείνος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές», επιδίωξε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής να στείλει το δικό του μήνυμα στο κρίσιμο φόρουμ του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να «χαλιναγωγηθεί» και να κατευθυνθεί προσεκτικά προς όφελος της Παγκόσμιας Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν στοχευμένες και ενεργητικές εθνικές πολιτικές, διεθνείς συνεργασίες και προσπάθειες σε κοινούς στόχους.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στη στρατηγική της Αθήνας για οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό μέλος της Ε.Ε. «Ενθαρρύνουμε ενεργά τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως τις μεταφορές, την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια», είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε, δε, με κατηγορηματικά, τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με χώρες που δεν τολμούν να υιοθετήσουν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, που δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να κατοχυρώσουν τα οφέλη της παγκόσμιας ολοκλήρωσης. «Πράγματι, οι δυνάμεις της αγοράς, που ξεπερνούν τα εθνικά όρια, προωθούν την αποτελεσματικότητα και παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, νέες τεχνολογίες και φθηνότερα προϊόντα. Ομως, δεν εξασφαλίζουν, από μόνες τους, δίκαιη κατανομή», είπε ο κ. Καραμανλής.

Ακόμη, στην ανάλυσή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ανισορροπίες που προκαλούνται από τις παραπάνω πολιτικές, δεν πρέπει να αναστρέψουν την πρόοδο ούτε να αναβιώσουν εσωστρεφείς πολιτικές του παρελθόντος. «Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσουν έκκληση για επαγρύπνηση, ώστε οι κυβερνήσεις να προωθήσουν αλλαγές, να εφαρμόσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να συντονίσουν διαδικασίες, που να δημιουργούν ανταγωνιστικές οικονομίες και ισχυρές, συνεκτικές κοινωνίες», συμπέρανε ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή